ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Νικολόπουλος: Προχειρότητα, ασάφειες, αστοχίες και σύγχυση

Ν. Νικολόπουλος: Προχειρότητα, ασάφειες, αστοχίες και σύγχυση
«Όραμα και Στρατηγική στόχευση, ρυθμίσεις με σαφή προσδιορισμό, πρόβλεψη για Υποστηρικτική Δομή και κατοχύρωση της Οικονομικής στήριξης των Κοινωνικών...

«Όραμα και Στρατηγική στόχευση, ρυθμίσεις με σαφή προσδιορισμό, πρόβλεψη για Υποστηρικτική Δομή και κατοχύρωση της Οικονομικής στήριξης των Κοινωνικών Επιχειρήσεων μέσα από σταθερούς πόρους», προτείνει ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Νίκος Νικολόπουλος, δεδομένου, όπως επισημαίνει, η χώρα μας δεν έχει ισχυρή παράδοση – όπως άλλες Ευρωπαϊκές – στην Κοινωνική Οικονομία

«Η Κοινωνική Οικονομία ή άλλως ο λεγόμενος Τρίτος Τομέας της Οικονομίας, υπολείπεται στη χώρα μας έναντι των άλλων Ευρωπαϊκών. Γι’ αυτό και η θεσμοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας της είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, κυρίως από την Οικονομική και Κοινωνική Κρίση που βιώνει η χώρα μας, λόγω της Μνημονιακής Πολιτικής», σημειώνει ο βουλευτής της ΝΔ, τονίζοντας πως η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζεται από:

- Προχειρότητα, που αποδεικνύεται από την απουσία αναφοράς στα άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, από τις «ευπαθείς ομάδες πληθυσμού».

- Εννοιολογικές ασάφειες και αστοχίες, κυρίως στο Κεφάλαιο των ορισμών. Για παράδειγμα ως «ένταξη» ορίζεται η «κοινωνική ενσωμάτωση»

- Την απουσία του πρωτεύοντα χαρακτήρα της Κοινωνικής Οικονομίας, που είναι «ο μη κερδοσκοπικός της χαρακτήρας».

- Την Διοικητική πολυπλοκότητα και σύγχυση, που θα προκαλέσουν οι τρεις διαφορετικές αρμόδιες αρχές: Διαχειριστική Αρχή Equal, Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εργασίας και Διϋπουργική Επιτροπή πολυμελής και αναποτελεσματική.

«Το Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι χαμηλών προσδοκιών, δεν εγγυάται την υγιή ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την αποδοτική λειτουργία των Κοινωνικών Επιχειρήσεων», καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.