ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόωρες εκλογές: Τα παίζει όλα μια ζαριά ο Τσίπρας

Πρόωρες εκλογές: Τα παίζει όλα μια ζαριά ο Τσίπρας

Ειδήσεις | Πρόωρες εκλογές: Εισηγήσεις από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ φαίνεται πως δέχεται το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ώστε να προχωρήσει εντός του 2017 σε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση καρκινοβατούν, ενώ συζητείται έντονα το σενάριο περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε ένα τέταρτο, ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο.

ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας, εφόσον αποδεχθεί τις εισηγήσεις αυτές, θα επιχειρήσει να στηρίξει ένα νέο αφήγημα για πρόωρες εκλογές στη βάση της «εκδίωξης» του Ταμείου από την Ελλάδα, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασης του Βερολίνου, για ένα νέο πρόγραμμα, το «Μνημόνιο 4», το οποίο θα αναλάβει να εκπονήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, το Μαξίμου θα επιδοθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια αποδόμησης της εικόνας της Νέας Δημοκρατίας, αντιστοιχίζοντας τις προτάσεις και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα ήδη παράλογα αιτήματα του ΔΝΤ.

Βεβαίως, προς ώρας, όλα είναι στον «αέρα». Και τούτο γιατί το «αντίο» στο ΔΝΤ, όσο κι αν συνιστά για το Μαξίμου διακαή πόθο, εντούτοις δεν μπορεί να θεωρείται και σίγουρο, μιας και η Αθήνα περιμένει την έλευση του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

Η παγίδα του Βερολίνου

schauble

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πρόταση Σόιμπλε για ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα που θα εδράζεται στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με ρυθμιστή και συντονιστή τον ESM, μόνο ρόδινη δεν θα πρέπει να θεωρείται.

Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και περίπου μία επταετία στην οικονομική «μέγγενη» των δανειστών. Εάν, λοιπόν, διατηρηθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και οι σκέψεις για επιπρόσθετα μέτρα μετά το 2018, τότε η χώρα θα συνεχίσει να πελαγοδρομεί, πάντοτε υπό την απειλή του δημοσιονομικού «κόφτη» και των εγγυήσεων που θα ζητούν οι τεχνοκράτες της Ευρώπης.

Το κατά Σόιμπλε «Μνημόνιο 4» δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια καλοστημένη παγίδα, όπως το ίδιο αφορά και το σενάριο για «Μνημόνιο 3.5» με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Με απλά λόγια «μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα».

Ο κ. Σόιμπλε δεν έχει κρύψει τις διαθέσεις του, ότι εάν η Ελλάδα βρεθεί εκτός στόχων, αυτομάτως θα τεθεί και εκτός Ευρωζώνης. Εάν, μάλιστα, ισχύει το δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ εισηγούνται μέσω του εκλογικού προγράμματός τους να αναβαθμίσουν τον ρόλο του ESM του Ευρωπαϊκού με δικαιώματα ώστε να αναλαμβάνει τη διαχείριση της συντεταγμένης χρεοκοπίας χωρών της ευρωζώνης, τότε γίνεται αντιληπτή η παγίδα του Βερολίνου.

Παιχνίδι και με τον εκλογικό νόμο

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό, στην Αθήνα το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο για «βελτίωση» του εκλογικού νόμου, με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί πάση θυσία να οδηγήσει τις επόμενες εκλογές ώστε να γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Παρά το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος υπερψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 στη Βουλή, αλλά όχι από 200 βουλευτές, ώστε να ισχύει από τις αμέσως επόμενες εκλογές, πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να εξετάζει αναβαθμισμένη πρόταση, με μα άμεση μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 2%, σπάσιμο της Β’ Αθηνών και κατάργηση του σταυρού στις ευρωεκλογές.

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι το Μαξίμου επιδιώκει να προσεταιριστεί τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ιδίως τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ώστε σε μια νέα πρόταση για εκλογικό νόμο να υπερψηφίσουν και έτσι το σύστημα της απλής αναλογικής να εφαρμοστεί στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν αυτή γίνει.

eklogikosnomos

Σύμφωνα, πάντως, με κάποια σενάρια, ο κ. Τσίπρας πασχίζει να στήσει κάλπες αμέσως μετά τις εκλογές της Γερμανίας - θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου 2017 - ποντάροντας στο ότι ενδεχομένως δεν θα υπάρχουν οι Μέρκελ και Σόιμπλε στο «τιμόνι» της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις