ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σφαγή» κορυφαίων υπουργών στο Υπουργικό: «Μυρίζει» ανασχηματισμός

«Σφαγή» κορυφαίων υπουργών στο Υπουργικό: «Μυρίζει» ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός | Ειδήσεις: Σε ριζικές αλλαγές ως προς τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται έτοιμος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μέχρι το Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ιδιαίτερα κακή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και να περιορίσει τα σοβαρά εσωκομματικά μέτωπα που πυροδοτούν κόντρες μεταξύ κορυφαίων υπουργικών στελεχών.

Έτοιμος ο Τσίπρας να ξαναμοιράσει την κυβερνητική τράπουλα – Στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου οι επιδόσεις όλων των υπουργών - Οι «αμφίβολοι», ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η χθεσινή (19/07/2017) συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Βουλή ήταν άκρως επεισοδιακή, επειδή έφερε στο φως τη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. Παππάς εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του κ. Τσακαλώτου σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την ψηφιακή πολιτική και ειδικότερα για τη συγκρότηση της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, επειδή εκτιμά πως το ΥΠΟΙΚ θέτει διαρκώς εμπόδια ως προς την υλοποίησή της.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε, πάντως, να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς μια εικόνα εσωστρέφειας και εσωκομματικής «φαγωμάρας» δεν θα έκανε καλό στην ήδη βεβαρημένη εικόνα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ απέναντι στους πολίτες.

Οι «αμφίβολοι» και οι «μετεξεταστέοι»

Κι ενώ η κόντρα των δύο υπουργών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως τεστάρει τις επιδόσεις του συνόλου των υπουργών και των υφυπουργών.

KONIORDOU YPOURGIKO

Σύμφωνα, πάντα, με τα «Νέα», ο κ. Τσίπρας δέχεται ήδη εισηγήσεις για αντικαταστάσεις υπουργικών στελεχών. Οι διαμαρτυρίες επικεντρώνονται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως, για παράδειγμα, την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, η οποία έχει επικριθεί πολλές φορές για απρόσεκτους χειρισμούς σε μια σειρά «καυτών» θεμάτων της κυβερνητικής ατζέντας.

Η απόπειρα εκ μέρους της Κονιόρδου της άρσης της προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, αποτελεί ένα σαφές δείγμα αυτής της οπτικής.

YPOURGIKO PAPADIMITRIOU DRAGASAKIS

Επικρίσεις, εξάλλου, φαίνεται να δέχεται και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα, ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και για το πρόσωπο του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο υπουργός Παιδείας δέχεται πληθώρα επιθέσεων για την περιβόητη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ακόμη και από το εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά περισσότερο μια προσπάθεια διατήρησης «ισορροπιών λεπτού πάγου», παρά μια πραγματική τομή για την ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

«Γρίφο», εξάλλου, συνιστά η περίπτωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς ο υπουργός Οικονομικών έχει διατυπώσει εδώ και αρκετό καιρό την επιθυμία του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε ένα νέο ενδεχόμενο ανασχηματισμό.

Αυτοί θα κρατήσουν τις καρέκλες τους

Στον αντίποδα κινούνται οι εντυπώσεις για υπουργικά στελέχη, τα οποία, κατά τον πρωθυπουργό εμφανίζονται ιδιαίτερα αποδοτικά ως προς την παραγωγή κυβερνητικού έργου.

Μεταξύ άλλων, στην κατηγορία αυτή βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ θετικό κλίμα φαίνεται να υπάρχει και για την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αλλά και για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση.

AXTSIOGLOU YPOURGIKO

Επίσης θετικό είναι το κλίμα για τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο και τον υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, ενώ πολύ καλές είναι οι αναφορές και για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Βεβαίως, στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται και οι αμετακίνητοι ελέω κομματικών ισορροπιών και οι προσκείμενοι στον πρωθυπουργό.

Σε αυτή την ομάδα περιλαμβάνονται, ενδεικτικά, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Σχετικές ειδήσεις