ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Μεταφορών για τα ταξί: Είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά

Υπουργείο Μεταφορών για τα ταξί: Είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά

Αποφασισμένο να βάλει οριστικά τάξη στον χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης στη μίσθωση ταξί, εμφανίζεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις πληροφορίες ότι προωθείται προσχέδιο νόμου, με το οποίο καταργούνται οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και εφαρμογές (applications), μέσω των οποίων σημαντικό μέρος του επιβατικού κοινού επιλέγει σήμερα ταξί για τις καθημερινές μετακινήσεις του.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο διαψεύδει ότι είναι ήδη έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο, ωστόσο διαμηνύει ότι «είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά, σε ένα χώρο που σκόπιμα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

Υποστηρίζει, δε, ότι οι επενδυτές δεν έχουν λόγο να φοβούνται, εφόσον ακολουθούν την νομοθεσία: «οποιοσδήποτε επιθυμεί, επενδυτής, εταιρεία ή ιδιώτης, να δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, εφόσον ακολουθεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Το υπουργείο επιτίθεται, παράλληλα, στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι άφησε γκρίζες ζώνες, ευνοώντας συγκεκριμένους και εκλεκτούς.

Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» το υπουργείο έχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η κατάργηση της υπηρεσίας της μίσθωσης αυτοκινήτου με οδηγό από τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ενώ προβλέπεται, επίσης, η σύναψη συμβάσεων τριετούς διάρκειας μεταξύ των εταιρειών των διαδικτυακών εφαρμογών και των αυτοκινητιστών ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει τις συγκεκριμένες εφαρμογές, με το νομοσχέδιο του Σπίρτζη θα πρέπει να μετατραπούν σε ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παροχής μεταφορικού έργου, ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο ως «διαμεσολαβητές».

Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τον ιδρυτή της της Taxibeat, Νίκο Δρανδάκη να κάνει λόγο για «για ευθεία επίθεση στο μοντέλο που φτιάξαμε, του οποίου την κατάργηση φαίνεται ότι επιδιώκει η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία. Αγνοούμε ποιο είναι το πρόβλημα που λύνει». Αφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγών στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών:

«Αγαπητοί κύριοι με την παρούσα ανοιχτή δημόσια έκκληση, παρακαλούμε για την αποστολή του σχεδίου νόμου ΣΑΣ , που περιλαμβάνει αυτά τα οποία οι ίδιοι και τα φερέφωνά σας υποστηρίζετε ότι περιλαμβάνει. Οποιαδήποτε άλλη είδηση, θα είναι ψευδής.

Είτε θέλουν είτε δε θέλουν ορισμένοι, θα μπει τάξη οριστικά, σε ένα χώρο που σκόπιμα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις χωρίς έλεγχο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί, επενδυτής, εταιρεία ή ιδιώτης, να δραστηριοποιείται στο χώρο των εταιρειών διαμεσολάβησης, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα, εφόσον ακολουθεί την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Με την ευκαιρία, κάνουμε έκκληση καταγγελίας των ακραίων δογματικών κομμουνιστών της Βρετανίας, της Δανίας, του Καναδά, και άλλων χωρών της μητρόπολης του υπαρκτού σοσιαλισμού, που έχουν θεσμοθετήσει κανόνες λειτουργίας των εταιρειών διαμεσολάβησης.

ΥΓ: Να σας θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ΝΔ δε θα γίνει ποτέ. Δεν θα αφήσει γκρίζες ζώνες, ώστε κάποιοι συγκεκριμένοι κι εκλεκτοί να ευνοούνται χωρίς να πληρώνουν ένα ευρώ ή να τηρούν τους νόμους και κάποιοι να φορτώνονται τα βάρη της χώρας και να μένουν χωρίς εργασία».