ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Καθοριστικής σημασίας η επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα

Σκοπιανό: Καθοριστικής σημασίας η επίσκεψη Νίμιτς στην Αθήνα

Σκοπιανό | Ειδήσεις: «Ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων, με φόντο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, προκαλούν τόσο η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων το μεσημέρι της Δευτέρας (29/01) όσο και η άφιξη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς, την Τρίτη (30/01) στη χώρα μας.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (30/01) Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ – ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΣΤΙΣ 14:00

Ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, έχει προγραμματίσει για τις 14:00 κοινή συνεδρίαση της Κ.Ο με την Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τη στάση των βουλευτών, οι οποίοι – ούτως ή άλλως - έχουν ήδη ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της γείτονος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος καλείται να επανακαθορίσει, αν και εφόσον είναι εφικτό, τη θέση του στο πλαίσιο της κυβερνητικής «συγκατοίκησής» του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται πως η πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι πως η εθνική γραμμή δεν μπορεί να αλλάξει, παρά μονάχα εφόσον συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του κυβερνητικού εταίρου του πρωθυπουργού αναμένεται με ενδιαφέρον, με φόντο και το επικείμενο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή (04/02/2018) στην πλατεία Συντάγματος.

Η θέση της Εκκλησίας στο Σκοπιανό

Την ίδια στιγμή, σημειώνεται πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επαναβεβαίωσε μέσω της συνεδρίασής της την Παρασκευή (26/01/2018) την κατηγορηματική αντίθεσή της σε οποιαδήποτε χρήση κι αναγραφή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου της για την ονομασία των Σκοπίων.

Διαβάστε αναλυτικά:

Έρχεται ο Νίμιτς στη χώρα μας

Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, την Τρίτη (30/01) αναμένεται στην Αθήνα ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ενώ μία ημέρα αργότερα αναμένεται να ταξιδέψει και στα Σκόπια.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επιχειρεί ένα νέο κύκλο επαφών με τους επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των δύο χωρών, στον απόηχο των προτάσεών του για το όνομα της γείτονος.

Ο ίδιος, παράλληλα, φρόντισε να στείλει μήνυμα την Κυριακή (28/01) επισημαίνοντας τις θετικές συνέπειες από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, την προηγούμενη εβδομάδα, στο Νταβός της Ελβετίας.

Δείτε εδώ αναλυτικότερα:

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για το Σκοπιανό

Σχετικές ειδήσεις