ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος για Σκοπιανό: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» (vid)

Τσακαλώτος για Σκοπιανό: «Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» (vid)

Υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, της προωθούμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή το Σάββατο (16/06/2018), στη συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Αυτό προσπαθούμε με το δικό μας ελληνικό πρόγραμμα, να φέρουμε σταθερότητα στη χώρα. Η συμφωνία καταλαβαίνει αυτό που είπε ο Μπισμαρκ ότι “μία συμφωνία που δεν καταλαβαίνει τον εαυτό της δεν είναι συμφωνία”», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.

«Τι ξέρουν αυτοί για την Αγγλία, που μόνο την Αγγλία ξέρουν; Αυτοί οι στίχοι του Μπλέικ σημαίνουν ότι για να ξέρεις τη χώρα σου πρέπει να ξέρεις και άλλες χώρες. Η τραγωδία είναι ότι οι σύγχρονοι Βρετανοί ξέχασαν αυτό το στίχο, για αυτό έχουν το Brexit και νομίζουν ότι με τη Βασίλισσα, την αυτοκρατορία, τις φανέλες ποδοσφαίρου μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέλλον. Η ψευδαίσθηση μεγαλείου. Ξέχασαν αυτό που είπε ο Σω: Ότι βάρβαρος είναι αυτός που νομίζει ότι οι παραδόσεις του νησιού του είναι και νόμοι της φύσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Και αναρωτήθηκε: «Μήπως οι σύγχρονοι Έλληνες πρέπει να ακούσουν τους Σκωτσέζους του διαφωτισμού που μίλησαν για συμπάθεια και ενσυναίσθηση; Γιατί όλοι ξέρουν το Σμιθ για τον Πλούτο των Εθνών, αλλά έχουν ξεχάσει το άλλο βιβλίο του για τα συναισθήματα που λέει ότι καμία κοινωνία δε μπορεί να ζήσει αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει. Ξέρουμε κάτι για την FYROM; Ξέρουμε ότι έχουμε τετραπλάσιο κατά κεφαλήν εισόδημα; Το ΑΕΠ τους είναι μικρότερο από το cash buffer που θα πάρουμε, το μαξιλάρι που θα πάρουμε. Ξέρουμε για το θέμα με τους Αλβανούς, τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπει εκεί μέσα;».

«Η εγκυκλοπαίδεια του παππού μου από τη δεκαετία του 1920 δείχνει μία περιοχή Μακεδονία από βόρεια που φτάνει μέχρι κάτω. Πως γίνεται η μακεδονική γλώσσα να υπάρχει παλιότερα, μετά να μην υπάρχει, μετά να ξανα υπάρχει και μετά να μην υπάρχει. Τι γίνονται αυτοί οι άνθρωποι; Πάνε σε μοναστήρι που παίρνουν όρκο σιωπής; Σε όλη την Ευρώπη ανεβαίνει ο εθνικισμός. Δε σας φοβίζει που στη Γερμανία δύο κομματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας ανησυχει ότι μπορεί να καταρρεύσει η Ευρωζώνη; Και θα γυρίσουμε στη δεκαετία του 30. Και τελειώνω όπως άρχισα. Τι ξέρουν για την Ελλάδα, αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουν;», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε LIVE εικόνα από τη Βουλή

Σχετικές ειδήσεις