ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρωσία για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας

Ρωσία για Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, με την οποία ζητούσε από τη χώρα να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και να αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντρ Γκρουσκό, σχολιάζοντας σήμερα, Τρίτη, τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Μακεδονία, αλλά θα συνεχίσει να εκφράζει την γνώμη της στο ζήτημα αυτό, επειδή εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Με κανέναν τρόπο δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, αλλά σ’ εκείνα τα ζητήματα τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα εκφράζει την γνώμη της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γκρουσκό, αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία ασκείτο κριτική στην απόφαση της Βουλής των Σκοπίων να προβεί σε συνταγματικές τροπολογίες σε σχέση με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, είπε ότι υπήρξε η κύρια εκτίμηση για το «πώς διεξάγονταν οι συνομιλίες (μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την μετονομασία της Μακεδονίας), υπό ποιες διεθνείς πιέσεις» και για την άνευ προηγούμενου παρέμβαση που επέδειξε η Δύση για να επιτύχει τους καθόλα κατανοητούς γεωπολιτικούς της στόχους.

«Η ελληνική κυβέρνηση αγνοεί τη γνώμη του λαού για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Υπενθυμίζεται ότι την άποψη ότι η απόφαση της Βουλής των Σκοπίων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που «ξεκλειδώνει» επιβλήθηκε έξωθεν, εξέφρασε η Μόσχα σε χθεσινή ανακοίνωση, επικρίνοντας παράλληλα την Αθήνα ότι αγνοεί τη γνώμη του λαού και δεν μιλά καν για δημοψήφισμα.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να φέρει το θέμα της αλλαγής ονόματος των Σκοπίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση, μέσω της οποίας εκφράζεται η έντονη ενόχληση της Ρωσίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία «υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», γίνεται επίσης λόγος και στην αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας «εκρηκτικής» κατάστασης.

Αναλυτικά:

«Η απόφαση της Bουλής της 'Μακεδονίας' που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία -μεταξύ άλλων- η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι την «ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος 'Ανεξάρτητοι Έλληνες' Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση»

Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της 'μακεδονικής' νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ρωσικό υπουργείο εφιστά επίσης την προσοχή στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, οι οποίες δείχνουν την βαθιά πόλωση της κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μιας μακροχρόνιας διευθέτησης του προβλήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος 'Ανεξάρτητοι Έλληνες' Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών προωθούν, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος.

Σε σχέση με αυτό, στη Μόσχα υπογραμμίζουν ότι σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί «χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου.

Ξεκινάμε από το ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

«Σφαγή» Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για Σκοπιανό και ψήφο εμπιστοσύνης

Σχετικές ειδήσεις