ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει στο 1,8% του ΑΕΠ (3,33 δισ. ευρώ), από 0,6% του ΑΕΠ φέτος.

Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,330 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ (1,111 δισ. ευρώ) που προβλέπεται για το 2016.

Στο προσχέδιο προβλέπεται παράλληλα, μείωση της ανεργίας στο 22,4% και περιορισμός του δημόσιου χρέους στο 174,8% του ΑΕΠ, έναντι 178,9% της εκτίμησης για το 2016.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων συμβάλλουν η σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας, η ορατή βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2017

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι πέρα, από την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των πιστωτών, παραμένει η προτεραιότητα της αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάκαμψης από τη μακροχρόνια ύφεση.

Για τον λόγο αυτό ο προϋπολογισμός του 2017 ενσωματώνει μια σειρά από παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

• Η πλήρης επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με πιστώσεις που φτάνουν τα 760 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας.

• Η αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 250 εκατ. ευρώ, ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η προβλεπόμενη μείωση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους.

• Η πρόβλεψη 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της υγείας, της κοινωνικής προστασίας και της παιδείας που θα διατίθενται κατά περίπτωση για την κάλυψη αναγκών που υπερβαίνουν τις υπάρχουσες πιστώσεις.

• Η συνεισφορά 100 εκατ. ευρώ για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τέλος, ότι σε εξέλιξη βρίσκεται μια σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες στοχεύουν να αναβαθμίσουν το πλαίσιο δημοσιονομικής εποπτείας και ελέγχου.

Συγκεκριμένα:

  • το ενιαίο λογιστικό σχέδιο της Γενικής Κυβέρνησης, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα
  • η αποκέντρωση της δημοσιονομικής ευθύνης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους
  • η επισκόπηση δαπανών, που έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά σε τρία υπουργεία

Σχετικές ειδήσεις