Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Τα άλογα τα σκοτώνουμε όταν γεράσουν

Τα άλογα τα σκοτώνουμε όταν γεράσουν

Η κοινωνία μας έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για το εφήμερο. H κουλτούρα μας είναι να μας ελκύει το νέο, το φρέσκο και να μας απωθεί το παλιό, το φθαρμένο. Θεωρούμε ότι το νέο είναι χρήσιμο ενώ το παλιό χρήζει αλλαγής.

Στο Psychology Today o Dale Archer αναφέρει ότι από τις βαφές μαλλιών μέχρι το Botox, το Viagra, τις κρέμες για ρυτίδες και σε μια πληθώρα χειρουργικών διαδικασιών, ο στοχος είναι να παραμείνει κανείς για πάντα νέος.

Στην εποχή μας που η ταχύτητα είναι ο υπέρτατός σκοπός και ο αναλογικός κόσμος αντικαθίσταται από τον ψηφιακό η σοφία της ηλικίας αντικαθίσταται από τη Google. O ψυχολόγος υποδεικνύει ότι μια γρήγορη ανάγνωση 10 λεπτών ή η προβολη βίντεο θεωρείται ισοδύναμη με τη σοφία που αποκτήθηκε από χρόνια σκληρής εμπειρίας.

Στην κοινωνία μας αρέσει να διαμορφώνει προκαθορισμένους «παραγωγικούς» ρόλους για τα μέλη της. Αν αυτά δεν ανταποκριθούν περιθωριοποιούνται και το χειρότερο δέχονται μια σκληρή συμπόνοια. Οι γυναίκες πρέπει να τεκνοποιούν, οι άνδρες να εργάζονται και να εξελίσσονται στην καριέρα τους, οι μετανάστες να προσομοιάζουν τα ονόματά τους, την συμπεριφορά τους και τις συνήθειες τους στις δικές μας, οι gay δεν μας ενοχλούν αρκεί να μην είναι εμφανής η σεξουαλική τους ταυτότητα.

Στους ηλικιωμένους έχουμε δώσει πλέον το ρόλο της babysitter και του παρόχου ρευστότητας. Και αν για κάποιους λόγους αδυνατούν να ανταποκριθούν αρχίζουν και ξεθωριάζουν από την οικογενειακή εικόνα. Στην πιεσμένη από υποχρεώσεις και ταχύτητα καθημερινότητα οι βραδυκίνητοι δεν χωρούν. Είναι αδιανόητο να χαραμίσεις χρόνο για μια απλή κουβέντα που δεν σε εξυπηρετεί ή δεν σε ξεκουράζει με την λογική που έχεις προαποφασίσει.Στους ανθρώπους που μας φρόντισαν σε όλη μας την ζωή χαρίζουμε απλόχερα την σκέψη μας μόνο όταν πεθανουν.

Στην δοκιμασμένη από την κρίση χώρα μας έχουμε επιλέξει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης βαραίνει και δικαίως την προηγούμενη γενιά. Σε ποιο σημείο σταματά η δίκαιη απόδοσή ευθυνών και ξεκινάει η ανθρωποφαγία; Μια ακόμη μείωση των συντάξεων θεωρούν οι νεοφιλελεύθεροι ότι θα απελευθερώσει πόρους για την φοροαπαλλαγή επιχειρήσεων και εν γένει για πιο παραγωγικές πολιτικές επιλογές. Οι συνταξιούχοι όμως έχουν απωλέσει στην πλειοψηφία τους το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. H αλληλεγγύη των γενεών είναι κρίσιμο μέγεθος για μια κοινωνία που γερνάει και που δεν επιτρέπεται να ανέχεται συντάξεις κάτω από το όριο επιβίωσης.

Ο Σάββας Γ. Ρομπόλης ο ομότιμος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου τεκμηριώνει επιστημονικά ότι κοινωνικο-ασφαλιστικά και ποσοτικά η μη περικοπή των συντάξεων την 1.1.2019 δεν στοιχειοθετεί την καταστρατήγηση της αρχής της αλληλεγγύης των γενεών στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) στη χώρα μας καθώς απαιτείται μια επιχορήγηση (0,42% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως) της νέας προς την παλαιά γενεά κατά την περίοδο 2016 - 2022, η οποία μειώνεται (0,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ετησίως) περαιτέρω κατά την περίοδο 2022-2030 και εξαλείφεται κατά την περίοδο 2030 - 2060. Επιπλέον, αποτρέπει τη διεύρυνση της φτωχοποίησης του συνταξιοδοτικού πληθυσμού, του οποίου το μοναδικό εισόδημα είναι η σύνταξη και διασώζει την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, με ό,τι αυτό θετικά συνεπάγεται για την κοινωνικο-οικονομική και πολιτική σταθερότητα.

Η οικονομική διασφάλιση όμως δεν μπορεί να είναι αρκετή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα αυξηθεί από 19,2% στο 29,5% του συνολικού πληθυσμού μεταξύ 2018 και 2060 και ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 80 ετών θα τριπλασιαστεί σχεδόν στο 12% κατά την ίδια περίοδο.

Η ισχυρή αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες και τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας της Ευρώπης είναι δυνατόν να διατηρηθεί μόνο με την προώθηση της ενεργού γήρανσης σε όλες τις μορφές της. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενεργός γήρανση είναι “η διαδικασία της βελτίωσης των ευκαιριών για υγεία, για συμμετοχή και για ασφάλεια, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής, καθώς οι άνθρωποι γερνούν”.

Η ενεργός γήρανση επιτρέπει στους ανθρώπους να είναι ενεργοί στην κοινωνία με τρόπο που να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους για σωματική, κοινωνική και την ψυχική ευεξία, να συμμετέχουν στην κοινωνία ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ικανότητες τους ενώ παράλληλα τους παρέχουν επαρκή προστασία, ασφάλεια και φροντίδα όταν το χρειάζονται.

Στην εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης και της εξατομικευμένης ιατρικής, οι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες μαζί με τον υγιεινό τρόπο ζωής αντιπροσωπεύουν τους πιο ισχυρούς παράγοντες που καθορίζουν την υγεία ενός πληθυσμού, κάτι που είναι ενθαρρυντικό, επειδή αυτοί είναι παράγοντες που μπορούν να επηρεαστούν από την προαγωγή της υγειούς διατροφής και την εκπαιδευτική παρέμβαση.

Σε μια κοινωνία που γερνάει διαρκώς το να σκοτώνεις τα άλογα όταν γεράσουν το μόνο που θα πετύχεις είναι να ξεμεινεις απο άλογα.

Αντώνης Ελευθεριάδης - Μέλος ΔΣ ΟΣΕΘ, τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών