ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η «πράσινη» κυριαρχία στην στατιστική και τα αμυντικά ρεκόρ

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Η «πράσινη» κυριαρχία στην στατιστική και τα αμυντικά ρεκόρ
Eurokinissi

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Καθολική ήταν η υπεροχή των «πράσινων» στο πρώτο φετινό ντέρμπι της Basket League, κάτι που αποτυπώνεται και από τη στατιστική.

Ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν έβαλε τέλος σ’ ένα αρνητικό σερί που είχε απέναντι στον Ολυμπιακό, με τελευταίες ήττες στον τελικό του Super Cup και την πρεμιέρα της Euroleague. Οι «πράσινοι» έχοντας ως ηγέτη τον Ντίνο Μήτογλου επικράτησαν ολοκληρωτικά των Πειραιωτών και σημείωσαν μερικά αμυντικά ρεκόρ.

Αναλυτικά, το θέμα του ΕΣΑΚΕ μετά το πρώτο φετινό ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός στην Basket League:

«Ο Παναθηναϊκός έφυγε με τη νίκη από το ΣΕΦ στο ντέρμπι της 4ης αγωνιστικής της Stoiximan Basket League δίνοντας τέλος στο αήττητο 42 αγώνων και σχεδόν δύο χρόνων του Ολυμπιακού για την κανονική περίοδο. Μέσα από αυτό το ντέρμπι ξεπήδησαν πολλές αξιοσημείωτες επιδόσεις.

Οι «πράσινοι» που μετρούσαν πέντε σερί ήττες στο ΣΕΦ για το Πρωτάθλημα, σημείωσαν το 22ο διπλό τους στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, το 6ο με διψήφια διαφορά και με την τέταρτη μεγαλύτερη σε έκταση, εκτός έδρας νίκη του. Η λίστα αυτή έχει ως εξής…

2007-08 (Κανονική περίοδος): +18 (64-82)
2016-17 (Τελικοί): +15 (51-66)
2012-13 (Τελικοί): +13 (51-64)
2023-24 (Κανονική περίοδος): +12 (54-66)
2005-06 (Τελικοί): +11 (68-79)
2001-02 (Κανονική περίοδος): +10 (52-62)

Το ντέρμπι είχε χαμηλό σκορ και οι 120 πόντοι των δύο ομάδων το κατατάσσουν στην 8η θέση εκείνων που έγιναν στο ΣΕΦ για την κανονική περίοδο. Χαμηλότερη επίδοση ήταν εκείνη του αγώνα της σεζόν 2013-14 όταν κρίθηκε με συνολική παραγωγικότητα 100 πόντων (55-45). Παράλληλα αυτή είναι η και χαμηλότερη φετινή επίδοση αφού η προηγούμενη ήταν εκείνη των 130 πόντων που σημειώθηκε στους αγώνες Περιστέρι bwin-Παναθηναϊκός (64-66) και Άρης Midea-Καρδίτσα Ιαπωνική (69-61).

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην επικράτηση μέσα και από κάποιες αξιοσημείωτες επιδόσεις στους τομείς της «οικονομίας»…

*Το παιχνίδι είχε λίγα λάθη, με τον Παναθηναϊκό να κάνει τα λιγότερα. Είχε οχτώ και σημείωσε την τρίτη καλύτερη φετινή επίδοση αφού έκανε περισσότερα μόνο από εκείνα που είχε ο Προμηθέας με το Μαρούσι (5) και τον ΠΑΟΚ mateco (6).

*Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έκανε 11 κλεψίματα και σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη φετινή επίδοση. Κρατάει και την κορυφαία, αφού είχε 13 στο παιχνίδι της με το Μαρούσι.

*Παράλληλα, τα επτά κοψίματα του Παναθηναϊκού συνιστούν νέο ρεκόρ για τη φετινή Stoiximan Basket League αφού το προηγούμενο ήταν εκείνο των έξι που έκανε στο ίδιο γήπεδο η ΑΕΚ Betsson.

*Έτσι οι «πράσινοι» σημείωσαν ρεκόρ περιόδου και στον αμυντικό συντελεστή κλεψιμάτων/κοψιμάτων. Είχαν +18 και ξεπέρασαν το +16 που είχε ο Προμηθέας στην πρεμιέρα με τον ΠΑΟΚ mateco (11 κλεψίματα + 5 κοψίματα).

*Ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη ανατρέποντας διαφορά εννιά πόντων (27-18 στο 16:31) και αυτή είναι ισοφάριση της ανατροπής, της τρίτης μεγαλύτερης διαφοράς στη σεζόν. Είναι η ομάδα που έχει και τη μεγαλύτερη αφού είχε γυρίσει παιχνίδι 19 πόντων απέναντι στο Περιστέρι bwin.

Ο Μήτογλου σε τριπλό επίτευγμα με κοψίματα

Ο Ντίνος Μήτογλου
Απόλυτος πρωταγωνιστής ο Ντίνος Μήτογλου για τον ΠαναθηναϊκόEurokinissi

Ο Ντίνος Μήτογλου ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού τελειώνοντας το παιχνίδι με double-double και 26 στο ranking. Όχι μόνο αυτά όμως…

*Με τις τέσσερις τάπες που μοίρασε, ο διεθνής φόργουορντ ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του στη Stoiximan Basket League. Είναι μία επίδοση στην οποία είχε φτάσει και στο εκτός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin της περιόδου 2019-20.

*Με αυτά τα τέσσερα κοψίματα που έκανε χθες, ανέβηκε μία θέση στην ιστορική λίστα των μπλοκέρ του Παναθηναϊκού, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος. Έφτασε τα 66 και είναι πλέον 12ος αφού ξεπέρασε τον Πάτρικ Μπερκ που είχε 64 στην τριετία 1998-2001.

*Παράλληλα, οι τέσσερις τάπες του Μήτογλου συνιστούν και νέο ρεκόρ περιόδου. Ξεπέρασε τις τρεις που έκαναν ο Χάιμε Ετσενίκε του Προμηθέα στην πρεμιέρα και ο Γιάννης Κουζέλογλου της ΑΕΚ Betsson το περασμένο Σάββατο.

*Με τα δύο εύστοχα τρίποντα του, ο Μήτογλου μπήκε στη 40άδα της σχετικής, «πράσινης» λίστας. Έφτασε στην 40ή θέση και στα 58 τρίποντα τους Μπάιρον Σκοτ και Πάρις Λι.

*Ο Θεσσαλονικιός φόργουορντ έγινε ο πρώτος παίκτης του Παναθηναϊκού στο φετινό Πρωτάθλημα, που έφτασε σε double-double έχοντας 20 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ήταν η τέταρτη φετινή επίδοση «20+ πόντων και 10+ριμπάουντ» μετά από εκείνες του Σακούρ Τζούστον στην 1η, του Λούκα Μπραΐκοβιτς στη 2η αγωνιστική και του Χάιμε Ετσενίκε το περασμένο Σάββατο.

Ακόμη σε ατομικό επίπεδο…

*Ο Ματίας Λεσόρ σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη επίδοση ριμπάουντ μεταξύ των παικτών που έμειναν χωρίς στατιστικό λάθος. Ο Γάλλος είχε 11 ριμπάουντ και είναι πίσω μόνο από τον Λούκα Μπραΐκοβιτς που είχε δύο φορές από 13 ριμπάουντ στα εκτός έδρας ματς του Κολοσσού H Hotels με το Λαύριο Megabolt και τον Απόλλωνα Carna και συνδυάζοντας αυτήν την επίδοση με μηδενική επίδοση λαθών.

Οχτώ από τα 11 ριμπάουντ του Λεσόρ ήταν στην άμυνα και έτσι ισοφάρισε το φετινό ρεκόρ. Είναι μία επίδοση που σημειώθηκε συνολικά οχτώ φορές στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, τις πέντε στη διάρκεια του τριημέρου που πέρασε.

*Αυτή ήταν η πρώτη φορά φέτος που δύο παίκτες της ίδιας ομάδας έφτασαν σε διψήφια επίδοση ριμπάουντ.

*Ο Κώστας Σλούκας έζησε για πρώτη φορά το «αιώνιο» ντέρμπι από την «πράσινη» πλευρά, ως προς το Πρωτάθλημα και παρότι είχε τον μεγαλύτερο συντελεστή «+/-» με +18, έγινε ο τέταρτος στη σεζόν που είχε 0/6 ή περισσότερα τρίποντα. Στην ίδια επίδοση (0/6 τρίποντα) είχε φτάσει ο Κάιλ Γκάι στην πρεμιέρα με το Μαρούσι ενώ το αρνητικό ρεκόρ μοιράζονται οι Τζόρνταν ΜακΡέι της ΑΕΚ Betsson (με τον Ολυμπιακό εκτός) και Άντριου Χάρισον του ΠΑΟΚ mateco (με το Λαύριο Megabolt) έχοντας αμφότεροι 0/7 τρίποντα.

Στην προηγούμενη διετία, αφού επέστρεψε δηλαδή στη Stoiximan Basket League, ο Κώστας Σλούκας είχε δύο φορές 0/5 τρίποντα. Στο αντίστοιχο παιχνίδι της σεζόν 2021-22 (Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 76-81) και στον 2ο προημιτελικό των περσινών πλέι οφ (Άρης-Ολυμπιακός 58-82)».

Σχετικές ειδήσεις