ΣΠΟΡ

Ευαγγελία Πλατανιώτη στο Newsbomb: Για χρόνια έχω αδικηθεί αλλά θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με πάθος

Ευαγγελία Πλατανιώτη
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη μίλησε για όλους και για όλα
InTime / GEPA PICTURES

Η πρωταθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης, Ευαγγελία Πλατανιώτη, εξηγεί στο Newsbomb.gr τι προκάλεσε την «έκρηξή» της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης ενώ καταθέτει τα όνειρά της για την ίδια και για την εξέλιξη του αθλήματος.

Ήταν 13 Αυγούστου όταν η Ευαγγελία Πλατανιώτη με ένα οργισμένο ξέσπασμα μέσα από το προφίλ της στο Instagram, είχε κάνει λόγο για «ντροπή για το άθλημα», αμέσως μετά τον τελικό του τεχνικού ντουέτου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης στη Ρώμη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια είχε αφήσει σαφείς αιχμές για προαποφασισμένο αποτέλεσμα, και μιλώντας στο Newsbomb.gr εξήγησε πως αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ένιωσε αδικία στα χρόνια που βρίσκεται στις πισίνες.

Μέσα από τις απαντήσεις στο Newsbomb.gr, η Ευαγγελία Πλατανιώτη εξήγησε πώς ακριβώς γίνεται η βαθμολογία στη συγχρονισμένη κολύμβηση, αλλά και τι ήταν αυτό που της προξένησε το αίσθημα αδικίας. Όπως τόνισε, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη φορά στην καριέρα της που συνέβη κάτι τέτοιο. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τόνισε ακόμα πως η συγχρονισμένη κολύμβηση – αλλά και αρκετά ακόμα αθλήματα – δεν έχουν την κατάλληλη προβολή στη χώρα μας έτσι ώστε να τα γνωρίσουν περισσότερα παιδιά και να έρθουν κοντά στον αθλητισμό.

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη εξήγησε πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει για το αν θα αποσυρθεί από το άθλημα, επισημαίνοντας ότι αισθάνεται να βρίσκεται στο απόγειο της καριέρας της. Όσο για τη στιγμή που θα έρθει το τέλος από τον αθλητισμό, όπως τόνισε η ίδια, θα ήθελε να παραμείνει στον χώρο και να βοηθήσει από ένα διαφορετικό πόστο στην ανάπτυξη της συγχρονισμένης κολύμβησης. Ακολουθεί η συνέντευξη της Ευαγγελίας Πλατανιώτη στο Newsbomb.gr...

Ευαγγελία Πλατανιώτη
Η Ευαγγελία Πλατανιώτη με το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, τον Ιούνιο του 2022INTIME / GEPA PICTURES

Τελικά τι συνέβη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα; Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στο «ξέσπασμα» στα social media, πώς μπορούμε με απλά λόγια να το εξηγήσουμε στον κόσμο που δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του αθλήματος;

Η καλλιτεχνική/συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα το οποίο δυστυχώς απαρτίζεται από κριτές και αυτοί καθορίζουν 100% το αποτέλεσμα. Δεν έχει χρονόμετρο όπου θα κερδίσει πάντα ο καλύτερος… Οι κριτές αυτοί όμως είναι εκπαιδευμένοι και έχοντας μια κλίμακα βαθμολογιών σχετικά με την εκτέλεση , την δυσκολία , τα ύψη και άλλα πολλά πρέπει να βάλουν την σωστή βαθμολογία στην κάθε αθλήτρια. Επομένως και εμείς οι αθλητές δουλεύουμε και προετοιμαζόμαστε πάνω σε αυτή την κλίμακα.

Στα αθλήματα αυτά όμως τελικά βλέπουμε ότι υπερισχύει περισσότερο το από ποια χώρα είσαι και πόσο έχεις δουλέψει τις δημόσιες σχέσεις σου σχετικά με τους κριτές, παρά το τι κάνεις αγωνιστικά μέσα στην πισίνα ώστε να βαθμολογηθείς αντάξια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και οι συζητήσεις που έχουν γίνει ενίοτε ώστε να αποσυρθεί το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης από τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω έλλειψης αξιοκρατικών βαθμολογιών.

Γνωρίζω ότι επί χρόνια έχω αδικηθεί , συνέχιζα παρόλα αυτά να αγωνίζομαι με πάθος και για την αγάπη που νιώθω για το άθλημα.

Με πονούσε που δεν μπορούσα να εκφράσω όσα βίωνα ένιωθα και έβλεπα στο άθλημα αυτό, για την αναξιοπιστία που υπάρχει αγωνιστικά και αυτή τη φορά απλά βρήκα τη δύναμη να εκφραστώ ελεύθερα και να το αποδείξω με τα βίντεο αυτά χωρίς να φοβάμαι να μιλήσω.

Οποίος έχει την παραμικρή γνώση από το άθλημα καταλαβαίνει τα πάντα απλά και μόνο βλέποντας αυτά τα βίντεο.

Αποτέλεσμα της ελευθερίας για την δημόσια έκφραση του λόγου μου ήταν ότι μετά το post μου από την 3η θέση που βρισκόμουν στον προκριματικό, στον τελικό έπεσα δυο βαθμούς έχοντας πραγματοποιήσει ακόμα καλύτερη εμφάνιση απ’ ότι στον προκριματικό.

Άρα βαθμολογήθηκα και με βάση την απόδοση μου ή «τιμωρήθηκα» για την έκφραση της άποψης μου ; Και πως βγαίνει ένα αποτέλεσμα ; Με βάση αυτά που λες ή με βάση αυτά που κάνεις στον αγωνιστικό χώρο ;

Με κάνει χαρούμενη το να ακούω και να μαθαίνω πως άλλες χώρες εξέφρασαν το πόσο δίκιο είχα και το πως το άθλημα αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει και να υπάρχει αξιοκρατία από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αθλητή.

Εύχομαι αυτό να ήταν ένα έναυσμα για τους υπόλοιπους αθλητές, χώρες κλπ.

Ονειρεύομαι ένα δίκαιο άθλημα με σεβασμό προς τον αθλητή και το Fair-Play που διέπει ο αθλητισμός.

Θεωρείς ότι η συγχρονισμένη κολύμβηση έχει την προβολή που της αρμόζει στην Ελλάδα, κι αν όχι γιατί συμβαίνει αυτό; Τι θα μπορούσε να αλλάξει;

Σίγουρα όχι μόνο η συγχρονισμένη κολύμβηση αλλά και αλλά αθλήματα δεν έχουν την προβολή που τους αρμόζει στην Ελλάδα. Εγώ δεν ήξερα το άθλημα και το γνώρισα εντελώς τυχαία.

Όλα ξεκινάνε από το τι η πολιτεία επιλέγει να προβάλει και κατά τη δίκη μου άποψη θα έπρεπε από το σχολείο τα παιδιά να ενημερώνονται και να μαθαίνουν για όλα τα αθλήματα. Έτσι το κάθε παιδί θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να επιλέξει το άθλημα που πραγματικά θέλει . Τότε ίσως θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι πρωταθλητές και αυτό γιατί θα έχουν επιλέξει το άθλημα που πραγματικά αγαπούν.

Έγραψες στο Instagram ότι ο τελικός του τεχνικού ντουέτου στη Ρώμη ήταν «ο τελευταίος». Είναι όντως έτσι; Έχεις αποφασίσει να αποσυρθείς από τις πισίνες;

Ήταν σίγουρα ο τελευταίος για την συγκεκριμένη διοργάνωση και αυτό εννοούσα με την ανάρτηση μου. Για το εάν θα αποσυρθώ ή όχι είναι μια απόφαση που σίγουρα δεν θα μπορούσα να την πάρω τόσο απλά. Σίγουρα βρίσκομαι στο peak της καριέρας μου αυτή τη στιγμή και το σώμα μου έχει ακόμη πολλά να δώσει καθώς είμαι στα καλύτερα μου. Από την άλλη έχω κουραστεί περισσότερο ψυχολογικά γι’ αυτό θέλω πρώτα να ξεκουραστώ και ύστερα να αποφασίσω.

Τι κρατάς από όλη αυτή την πορεία στον χώρο της συγχρονισμένης κολύμβησης;

Η καλλιτεχνική/συγχρονισμένη κολύμβηση είναι στη ζωή μου τα τελευταία 20 χρόνια όποτε πλέον μπορώ να πω πως είναι η ζωή μου . Μέσα από τον αθλητισμό και στη συνέχεια τον πρωταθλητισμό διαμόρφωσα το χαρακτήρα μου και όλα όσα είμαι . Έμαθα να βάζω στόχους & να παλεύω γι’ αυτούς , να χάνω και να ξανά χάνω αμέτρητες φορές όμως πάνω από όλα να μην τα παρατάω μέχρι να κερδίσω αυτό που θέλω. Έμαθα να συνεργάζομαι, να κάνω υπομονή και να υπομένω στα δύσκολα. Έμαθα να φτάνω και να ξεπερνάω τα όρια μου και τέλος έμαθα ότι το άθλημα αυτό ήταν καρμικό να μπει μεσ’ στη ζωή μου. Κρατάω λοιπόν μόνο τα όμορφα τόσο τους αγώνες και τα μετάλλια αλλά ακόμη περισσότερο όλα όσα είμαι εγώ σήμερα & είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.

Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Θα ασχοληθείς με το άθλημα από κάποιο άλλο πόστο, όπως αυτό της προπονήτριας πχ, ή θα εγκαταλείψεις τελείως τον χώρο;

Ακόμη δεν μπορώ να μιλήσω καθαρά για επόμενα βήματα αλλά η αλήθεια είναι πως το άθλημα μου το αγαπώ πολύ και θα ήθελα με κάποιο τρόπο να έχω μια σύνδεση με αυτό. Έχω πτυχίο προπονητικής και σίγουρα θα μπορούσα να βρίσκομαι στο πόστο της προπονήτριας ή και στο πόστο της χορογράφου. Κάτι το οποίο είναι αρκετά δημιουργικό και μου αρέσει πολύ. Θα ήθελα να κάνω camp σε Ελλάδα και εξωτερικό με διάφορες ομάδες κάτι το οποίο ήδη έχω ξεκινήσει, κάνοντας τα πρώτα μου βήματα σε συνεργασία με έναν σύλλογο της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Προς το παρόν όμως δεν έχω στο μυαλό μου μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς θέλω.