ΣΠΟΡ

Αργυρός Ολυμπιονίκης πουλάει ιστορικό μετάλλιο για να ζήσει την οικογένειά του

Αργυρός Ολυμπιονίκης πουλάει ιστορικό μετάλλιο για να ζήσει την οικογένειά του
Ο Νάιτζελ Άμος, αριστερά, με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στο Λονδίνο, το 2012
AP Photo/Matt Slocum

Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία της Μποτσουάνα, πουλάει ο αργυρός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, Νάιτζελ Άμος.

Ένα ιστορικό μετάλλιο, το πρώτο στην ιστορία της Μποτσουάνα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, θέτει προς πώληση ο Νάιτζελ Άμος.

Ο αργυρός Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων στο Λονδίνο το 2012, προχωρά σε αυτή την κίνηση, για βιοποριστικούς λόγους, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Κι αυτό γιατί έχει αποκλειστεί από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για 3 χρόνια.

Η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα (3/5), πως απέκλεισε τον Άμος για τρία χρόνια, επειδή ανιχνεύθηκε θετικός σε απαγορευμένο μεταβολίτη, μετά από σχετικό έλεγχο. Αρχικά η ποινή ήταν 4ετής, αλλά μειώθηκε μετά την ομολογία του 29χρονου δρομέα.

Η ουσία που βρέθηκε, είναι η GW1516, που τροποποιεί τη λειτουργία με την οποία το σώμα μεταβολίζει το λίπος και ο παγκόσμιος οργανισμός κατά του ντόπινγκ, δήλωσε ότι ενέχει κίνδυνο για την υγεία των αθλητών.

«Αυτήν την στιγμή, η μόνη μου επένδυση, είναι το περίφημο αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο του 2012», είπε ο Άμος σε δημοσιογράφους στην Μποτσουάνα και πρόσθεσε: «Είμαι σε επαφή με διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών συμβούλων, για το πώς αυτό μπορεί να συντηρήσει εμένα και την οικογένειά μου. Συναντήθηκα με μια ομάδα που θέλει να το αγοράσει έναντι 339.750 δολαρίων, αλλά με το ντοκιμαντέρ μου που βγαίνει στο Netflix θα μπορούσε να αυξηθεί η αξία του».

Το αργυρό μετάλλιο του Αμος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ήταν το πρώτο μετάλλιο της Μποτσουάνα στην κορυφαία διοργάνωση. Έκτοτε κατακτήθηκε ένα ακόμα, το χάλκινο, στη σκυταλοδρομία 4x400μ. ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.