ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εκτός ελέγχου ο κορονοϊός στον αθλητισμό: Το πρώτο «λουκέτο» και τι ακολουθεί

Euroleague Ευρωλιγκα
Intime

Ο κορονοϊός έχει ρίξει τις ομάδες στο καναβάτσο και πλέον το ενδεχόμενο αναβολής της αγωνιστικής δράσης είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό – Η Basket League έκανε την αρχή…

Η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει αυξήσει τη διασπορά του ιού και πλέον αυτό που κυριαρχεί στην αθλητική ειδησιογραφία είναι το πόσα κρούσματα ανακοινώνουν οι ομάδες καθημερινά.

Η κατάσταση δείχνει να έχει… ξεφύγει κατά τη διάρκεια των γιορτών κι η ομαλή διεξαγωγή των αγώνων έχει πάψει να υφίσταται. Είναι ξεκάθαρο ότι το νέο κύμα της πανδημίας απαιτεί να παρθούν νέες αποφάσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση της.

Είναι η λύση ένα νέο «λουκέτο»; Είναι ένα σενάριο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πλέον… Εδώ, φυσικά, να διευκρινίσουμε ότι τουλάχιστον προς το παρόν αναφερόμαστε σε μια διακοπή 15ημερών, ώστε να υπάρξει μια ύφεση.

Το πρώτο «λουκέτο» η Basket League

Η αρχή άλλωστε έγινε με την Basket League, η οποία αποφάσισε την αναβολή της 12ης και 13ης αγωνιστικής εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων που πλήττουν τις περισσότερες ομάδες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την αγωνιστική που θα γινόταν αυτό το Σαββατοκύριακο είχαν ήδη αναβληθεί τρείς αναμετρήσεις (βλ. Λάρισα – Άρης, Ολυμπιακός – Ιωνικός και Απόλλων Πάτρας - Παναθηναϊκός).

Η ανακοίνωση του ΕΣΑΚΕ

«Λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας, καθώς και της απότομης έξαρσης των κρουσμάτων στις ομάδες της Stoiximan Basket League, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 31 Δεκεμβρίου 2021 και αποφάσισε ομόφωνα, την αναβολή των δύο προσεχών αγωνιστικών (12η και 13η) της κανονικής περιόδου του 30ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος.

Η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα την προστασία της υγείας των αθλητών, των παραγόντων και των φιλάθλων, την διασφάλιση του "ευ αγωνίζεσθαι" αλλά κυρίως προκειμένου να συμβάλλουμε στην πρόληψη της διασποράς των κρουσμάτων COVID-19.

Με αίσθημα ευθύνης και υποχρέωσης απέναντι στο σύνολο των ανθρώπων του μπάσκετ και του κοινωνικού συνόλου, ο ΕΣΑΚΕ με την πρωτοβουλία αυτή, δηλώνει αρωγός και συμπαραστάτης όλων των ενεργειών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της περαιτέρω διασποράς του ιού».

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη στη Euroleague

«Χαμός» γίνεται με τα κρούσματα και στη Euroleague, όπου η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός έφτασε τα 11 κρούσματα κι έχει μόλις πέντε υγιείς παίκτες, ενώ ο Ολυμπιακός μετράει 10! Συνολικά τα θετικά δείγματα ξεπερνούν πλέον τα 60! Ο προβληματισμός είναι μεγάλος κι η αναθεώρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου μονόδρομος.

Τη Δευτέρα (3/1) έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, με ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν να είναι η αναστολή της αγωνιστικής δράσης για 2-3 εβδομάδες. Με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρχει διασπορά μέσω των αγώνων, ωστόσο με δεδομένο ότι ήδη το πρόγραμμα είναι «σφικτό» με τα ματς που έχουν αναβληθεί, κάτι τέτοιο δείχνει εξαιρετικά δύσκολο.

«Έκρηξη» κρουσμάτων στη Super League

Μολονότι ακόμα το ενδεχόμενο διακοπής μοιάζει μακρινό, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο ποδόσφαιρο. Τα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο στις ομάδες της Super League, με τον εφιάλτη να μην έχει τέλος! Είναι χαρακτηριστικό ότι κρούσματα ανακοίνωσε την Παρασκευή (31/12) τόσο η ΑΕΚ, όσο κι ο Ατρόμητος! Η «Ένωση» έχει τέσσερα θετικά δείγματα, ενώ η ομάδα του Περιστερίου έχει πέντε κρούσματα.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην Ευρώπη, με την Premier League να αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι ομάδες απέρριψαν το ενδεχόμενο να μην γίνει κάποια αγωνιστική μέσα στις γιορτές και χθες (31/12) οι αναβολές λόγω κρουσμάτων έφτασαν τις 18!

Αναγκαίες οι νέες αποφάσεις

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα συμβεί με την έλευση του 2022. Το σίγουρο είναι ότι ομάδες και λίγκες καλούνται να αναζητήσουν νέους τρόπους για να περιορίσουν τη διασπορά και κατ’ επέκταση τα κρούσματα. Ενδεχομένως, αυτό να είναι η διακοπή της αγωνιστικής δραστηριότητας, όπως αποφασίστηκε στη Basket League, η οποία «πνιγόταν» από τον κορονοϊό. Ενδεχομένως, να είναι κάτι άλλο, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούν να πορευτούν με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν μέχρι τώρα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.