Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Ελληνίδα μυστική πράκτορας που ήταν στο Ground Zero περιγράφει την εμπειρία που την έκανε Άτρωτη

Σωτήρης Σκουλούδης Σωτήρης Σκουλούδης

Εύη Πούμπουρας, μια Ελληνίδα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, έχει ήδη ζήσει μια ζωή που θα μπορούσε να γίνει και σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Από αστυνομικός, έγινε μυστική πράκτορας των Ηνωμένων Πολιτειών, με καθήκοντα μεταξύ άλλων την πιο βαριά ευθύνη μεταξύ των συναδέλφων της: Την προσωπική φύλαξη του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας της, και μία από τις πρώτες, δεν της την ανέθεσε κανείς. Απλά της συνέβη, και μιλάει στο Newsbomb.gr για αυτό, περνώντας παράλληλα σπουδαία μηνύματα για τη χώρα μας και τα αδέλφια της, όπως λέει, που υποφέρουν με πρωτοφανή τρόπο αυτό το διάστημα από ξαφνικές βίαιες καταστροφές. Όπως ήταν η 11η Σεπτεμβρίου.

Η Εύη Πούμπουρας μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, λαμβάνοντας από τους δικούς της, τον πατέρα από τη Χίο και τη μητέρα από το Κιλκίς, τον ελληνικό τρόπο ζωής, αλλά και κάτι ακόμα: Την αγάπη για την ιστορία και τα επιτεύγματα των προγόνων, με τη συνεχή παραίνεση ότι ακριβώς επειδή είναι Ελληνίδα, οφείλει να καταφέρει πολλά και να ξεπερνά όλες τις δυσκολίες. Όπως και έκανε.

Ήδη από τη σχολή των πρακτόρων φαινόταν ότι θα διακριθεί, σε έναν χώρο που έχει μόλις 2% γυναίκες, αλλά αυτό που συνέβη λίγο μετά την αποφοίτησή της, έμελλε να σημαδέψει για πάντα τη ζωή της.

11η Σεπτεμβρίου, 2001. Η Εύη Πούμπουρας μαζί με συναδέλφους της βρίσκονται δίπλα από τους Δίδυμους Πύργους, σε μια μυστική αποστολή σύλληψης κάποιου υπόπτου. Η αποστολή αυτή δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Ακούγεται μια τρομακτική έκρηξη από τον ουρανό και έπονται οι στιγμές απόλυτης φρίκης και παραφροσύνης. Το διάσημο World Trade Center έχει χτυπηθεί.

Η πράκτορας από τη Χίο είναι ελάχιστα μέτρα πιο πέρα κι έτσι δεν θα χάσει τη ζωή της όπως τόσοι άλλοι γύρω της, εκ των οποίων και συνάδελφοί της, που λίγα λεπτά πριν ήταν μαζί. Μέσα στη σκόνη που έκανε τη νύχτα-μέρα, στις κραυγές και στο χάος, θα δει κάτι ακόμα χειρότερο: Ανθρώπους να πηδάνε αυτοβούλως από τα παράθυρα του ουρανοξύστη στο κενό, και τελικά να πέφτουν πάνω σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν στο έδαφος, παρασύροντας και αυτούς στον θάνατο.

Τρομαγμένη όπως όλοι, η Εύη Πούμπουρας στο μυαλό της προσπαθεί να σκεφτεί ακαριαία πράγματα από την εκπαίδευσή της και μπορεί να τα αξιοποιήσει. Και έχει ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου για να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει. Ως μυστική πράκτορας, οφείλει να επέμβει όπως μπορεί και να βοηθήσει τον κόσμο, αφού έχει άριστες γνώσεις πρώτων βοηθειών. Ως άνθρωπος, μπροστά και μέσα ακριβώς σε ένα τέτοιο γεγονός, το λογικό είναι να απομακρυνθεί όσο πιο μακριά μπορεί.

Η Εύη Πούμπουρας λαμβάνει τη δύσκολη απόφαση. Τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Ground Zero εκείνη την ιστορική στιγμή, τα περιγράφει για πρώτη φορά σε κάμερα στο Newsbomb.gr. Αλλά κυρίως, μας περιγράφει τι της άφησαν αυτά τα γεγονότα, και πώς μια τέτοια εμπειρία μπορεί να σε αλλάξει σαν άνθρωπο. Προς το καλύτερο, ή προς το χειρότερο, «η επιλογή είναι δική μας», είναι η ξεκάθαρη απάντησή της.

Έπειτα από αρκετά χρόνια και πολλές μυστικές αποστολές, η Εύη Πούμπουρας διδάσκει πλέον σε πανεπιστήμια, ενώ έγραψε πρόσφατα κι ένα βιβλίο προκειμένου να κάνει όσο μπορεί περισσότερο καλό στον κόσμο γύρω της.

«Γίνε Άτρωτος» (Εκδόσεις Κάκτος) ονόμασε το βιβλίο στο οποίο αναλύει ακριβώς αυτό: Πώς να μετατρέψουμε την ευαλωτότητά μας, τον φόβο μας και την ψυχική κατάρρευση λόγω τραγικών γεγονότων -όπως συμβαίνει σε πολλούς συμπολίτες μας δυστυχώς σήμερα – σε κινητήριο δύναμη δημιουργίας, ακόμα και αυτοπεποίθηση και, τελικά, πώς να γίνουμε Άτρωτοι σε όλα. Το οποίο περιλαμβάνει, να είμαστε και από τους τύπους των ανθρώπων που κάνουν το καλό γύρω τους, και βοηθούν πάντα όσους έχουν ανάγκη.

Είναι κι αυτό, ένας δρόμος για να γίνουμε πράγματι Άτρωτοι, όπως αναλύει πειστικά στο βιβλίο της, στο οποίο μοιράζεται εμπειρίες καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα, ικανά να βελτιώσουν ραγδαία τον τρόπο σκέψης πολλών ανθρώπων. Αν και όλοι, σε λίγες ή πολλές στιγμές της ζωής μας, έχουμε θελήσει να ήμασταν λίγο περισσότερο άτρωτοι…

Δείτε τη συνέντευξη της Εύης Πούμπουρας στο Newsbomb.gr:

Διαβάστε επίσης

Οι κάτοικοι της Νότιας Ιταλίας θέλουν να (ξανα)γίνουν Μεγάλη Ελλάδα!

Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Αυτές είναι οι εφευρέσεις που αν δεν είχαν χαθεί, θα ήμασταν στον Άρη

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, αυτό είναι το μεγάλο μυστικό αιώνων, που ερευνά ο Ιντιάνα Τζόουνς

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ