ΦΑΡΜΑΚΟ

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ και 2.000 νέες θέσεις εργασίας από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος, η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου και ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων
Π.Ε.Φ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έρχεται να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη - Δημιουργούνται για πρώτη φορά μονάδες ογκολογικών φαρμάκων - Στόχος και η επάρκεια πρώτων υλών 

Επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2025 σχεδιάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν 2.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις αφορούν σε 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα αποτελούν το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (04/03/2021), ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Δέμος. Στη συνέντευξη παρενέβη με μήνυμα του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι ομιλητές χαιρέτησαν την ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη και υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις. Ο λόγος για τον συμψηφισμό επενδυτικών δαπανών με μέρος του clawback, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το β΄ εξάμηνο του 2019 και οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021, θα υποβληθούν 46 προτάσεις στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, όπως δήλωσε ο κ. Τρύφων.

Εφόσον υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα, το 2025 το τοπίο στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα υπάρχουν συνολικά 52 εργοστάσια από 40 που είναι σήμερα, 100 μονάδες παραγωγής, 254 γραμμές παραγωγής και 40 ερευνητικά κέντρα και τμήματα. Επίσης, από το 2027 δεν θα υπάρχει είδος φαρμάκου που θα χρειάζεται ο Έλληνας ασθενής, το οποίο δεν θα μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα, ενώ στόχος είναι και η επάρκεια πρώτων υλών. Εάν δεν υπήρχε το «χαράτσι» του clawback που φτάνει στο 40%, θα είχαν γίνει ήδη μεγάλα βήματα και στον τομέα της βιοτεχνολογίας, ενώ θα μπορούσαμε να μιλάμε για το «ελληνικό εμβόλιο», το «ελληνικό μονοκλωνικό αντίσωμα» κατά του κορονοϊού, τόνισαν οι ομιλητές. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αλλάζει επίπεδο, έρχεται να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη και γιατί όχι, και στην Αμερική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δέμος.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι, επίσης, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης. Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη. Αυτό, άλλωστε, ήταν ένα από τα «μαθήματα» του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων τόνισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος επισήμανε πως «τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του τόνισε πως «καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν. Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη τη φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται έχουν μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέα μήνυση σε βάρος του σκηνοθέτη για βιασμό το 2018