ΦΑΡΜΑΚΟ

Συνέδριο Economist: Επέκταση των κινήτρων για παραγωγή και έρευνα στο φάρμακο και μετά την πανδημία

Economist
Στιγμιότυπο από το Συνέδριο του Economist
Υπ. Υγ.

Για τις επενδύσεις στην Υγεία και ειδικά στον τομέα του φαρμάκου, στο πλαίσιο που διαμορφώνεται μετά την πανδημία του κορονοϊού, μίλησαν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρις Άλεν, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, στο συνέδριο του Economist, την Πέμπτη (07/07/2022).

«Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία και θα απορροφήσουμε όλες τις δυνατές χρηματοδοτήσεις έως το τέλος της τετραετίας οπότε και θα κριθούμε», τόνισε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και κατά πόσο θα επηρεάσουν την υλοποίηση των έργων στον τομέα της Υγείας, που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η πανδημία έδειξε ότι είναι σημαντικό να επενδύσουμε στον τομέα της υγείας και στο φάρμακο» ανέφερε ο Υπουργός, τόσο στο κομμάτι της καινοτομίας όσο και στο κομμάτι της παραγωγής. Η ανάγκη αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν σε αρκετές χώρες παρουσιάστηκαν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον πόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για τους δύο τομείς, σημείωσε. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι το περιβάλλον είναι πιο δύσκολο, καθώς το clawback αποτρέπει τις επενδύσεις, όταν δεν υπάρχει ένα προβλέψιμο περιβάλλον. Αυτό προσπαθεί να διορθώσει η κυβέρνηση με διαρθρωτικά και «πυροσβεστικά» μέτρα, υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να εκδοθούν μέχρι την επόμενη Τρίτη. Επίσης, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου για τις προμήθειες των νοσοκομείων, ώστε να γίνονται μόνο μέσω της ΕΚΑΠΥ. «Με την απλοποίηση των διαδικασιών, θέλουμε να μειώσουμε δυσλειτουργίες που υπάρχουν στα νοσοκομεία» δήλωσε.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπός της Κρις Άλεν παρομοίασε τις εξελίξεις στην πολιτική Υγείας στην Ευρώπη με αυτές για την κλιματική αλλαγή, τόσο σε σπουδαιότητα όσο και σε εύρος. Θα οικοδομήσουμε πάνω στα μέτρα που λάβαμε στην πανδημία, τόνισε. Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο θα θεσμοθετήσει κοινές προμήθειες εμβολίων και θεραπειών, για την αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων. Ήδη η HERA έχει ξεκινήσει τις κοινές προμήθειες για τα εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων είναι ένας ακόμα ευαίσθητος τομέας, ενώ είναι κρίσιμο να επιταχύνουμε την ανάπτυξη νέων γονιδιακών θεραπειών. Επίσης, θα υπάρξει σημαντική αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, ώστε να επιταχυνθεί ο χρόνος έγκρισης για τα καινοτόμα προϊόντα. Παράλληλα, θα προβλεφθούν κίνητρα και για την καινοτομία και για την παραγωγή, ενώ στον τομέα των δημόσιων προμηθειών η λήψη νέων μέτρων θα στοχεύει στη σταθερότητα του συστήματος και θα επιτρέπει τη διαφοροποίηση των προμηθευτών.

Η πανδημία άνοιξε τη συζήτηση μεταξύ της Κομισιόν και των εταίρων για το πώς τα συστήματα υγείας θα γίνουν πιο ανθεκτικά σε υγειονομικές κρίσεις, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε παλιές και νέες θεραπείες, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων. Επομένως, πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις στην Υγεία, και ειδικά για τον κλάδο του φαρμάκου θα πρέπει να στοχεύσουμε στον επαναπατρισμό της φαρμακευτικής παραγωγής, στην ενίσχυση της βιοφαρμακευτικής έρευνας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Τρύφων εκτίμησε ότι το σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία και από τον υψηλό πληθωρισμό, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρώπης.

Η Ελλάδα προέρχεται από μια μεγάλη περίοδο αποεπένδυσης, υποχρηματοδότησης και πολύ υψηλών επιστροφών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, μέσα στην πανδημία φάνηκε η σπουδαιότητα του κλάδου, καθώς τόσο οι ελληνικές όσο και οι ξένες εταιρείες μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και παράλληλα εξήγαγαν και σε άλλες χώρες. Με το «επενδυτικό clawback» από το 2019 και τη μείωση φορολογικών συντελεστών μεταξύ άλλων, το περιβάλλον βελτιώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων. Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι επενδύσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα στον τομέα του φαρμάκου, ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ. «Αυτό είναι το πλαίσιο για να είμαστε πιο δυνατοί την επόμενη μέρα» είπε ο πρόεδρος της ΠΕΦ. Ωστόσο, αστερίσκοι παραμένουν, όπως το ύψος του clawback. Τέλος, ο κ. Τρύφων πρότεινε να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στα κίνητρα που δίνονται και να είναι πιο ελαστικοί οι κανόνες ανταγωνισμού σε περιόδους κρίσης. Επίσης, να επεκταθούν τα κίνητρα που θεσπίστηκαν την περίοδο της πανδημίας. Στην περίπτωση δε που επεκταθεί το «επενδυτικό clawback», να συνοδευτεί από ευνοϊκότερους όρους. Τέλος, ο Δημήτρης Δέμος σημείωσε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δείξει ένα θετικό παράδειγμα επενδύσεων την τελευταία τριετία, αυτό δεν είναι άλλο από τη φαρμακοβιομηχανία. Για να είναι μια χώρα ανεξάρτητη, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στα φάρμακα, σημείωσε εκτιμώντας και αυτός, πως οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιταχύνονται.

Σχετικές ειδήσεις