ΦΑΡΜΑΚΟ

Ξανθός: Διευρωπαϊκή συνεργασία στη διαπραγμάτευση για τις τιμές των ΦΥΚ

Ξανθός: Διευρωπαϊκή συνεργασία στη διαπραγμάτευση για τις τιμές των ΦΥΚ

Σε συνεργασία για κοινή διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για ταΦάρμακα Υψηλού Κόστους στοχεύουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, προκειμένου να εξασφαλίζονται προσιτές και κοινωνικά αποδεκτές τιμές αποζημίωσης.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ, με θέμα τα καινοτόμα φάρμακα και τη βιώσιμη χρηματοδότησή τους, είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τις παραπάνω χώρες. Όπως συμφωνήθηκε, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί μια επίσημη συνάντηση που θα οριστικοποιήσει το πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας. Στόχος είναι να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύς, ιδιαίτερα των μικρών χωρών ή χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

Ο κ. Ξανθός, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο, μίλησε για τη φαρμακευτική καινοτομία, προς όφελος των ασθενών και των δημόσιων συστημάτων υγείας. «Αποτελεί βασική αξιακή μας παραδοχή ότι το φάρμακο δεν αποτελεί απλό εμπορικό προϊόν αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στους μηχανισμούς της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά απαιτεί ρυθμιστικό πλαίσιο που οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικούς παράγοντες και δείκτες ανισότητας, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα, παραμέτρους δημόσιας υγείας, δημοσιονομικές δυνατότητες και βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, προοπτικές παραγωγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα» τόνισε.

Ως παράδειγμα της ανισορροπίας ανάμεσα στο νομικό καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και την προσβασιμότητα και προσιτή τιμή των φαρμάκων, ο κ. Ξανθός έφερε τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία των πασχόντων από χρόνια ηπατίτιδα C, «τα οποία έχουν απαγορευτική τιμή για την πλήρη κάλυψη όλων των ασθενών που έχουν θεραπευτική ένδειξη».

«Η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα. Στην Ελλάδα δίνουμε πλέον πολύ μεγάλη βαρύτητα στην έννοια της καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια φροντίδα υγείας, χωρίς καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες» σημείωσε.

Για τη διασφάλιση της πρόσβασης στη φαρμακευτική καινοτομία, ο υπουργός Υγείας πρότεινε:

1. Διευρωπαϊκή Συνεργασία, με στόχο την αναθεώρηση του καθεστώτος «κατάχρησης» της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων (IP) και των ρυθμίσεων για τα ορφανά φάρμακα ή της πρώιμης αδειοδότησης. Χρειάζονται ομαδικά προγράμματα (σε ευρωπαϊκό επίπεδο) πρώιμης πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα, διαφάνεια και δημοσιοποίηση των δεδομένων από τις κλινικές μελέτες, κοινοί κανόνες για τη χρήση των φαρμάκων εκτός ενδείξεων, συντονισμός για την αντιμετώπιση προβλημάτων με ελλείψεις φαρμάκων (εμβόλια, ορφανά φάρμακα, αναντικατάστατα παλαιά φάρμακα κλπ ).

Είναι σημαντικό ζήτημα πολιτικής συνοχής για την ΕΕ να ενισχυθούν μηχανισμοί συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών σ’ αυτόν τον τομέα, περιορίζοντας τη δυνατότητα της φαρμακοβιομηχανίας να εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα ή μονοπωλιακή θέση της στην αγορά και να ασκεί πιέσεις, να απειλεί με αποσύρσεις, να θέτει σε μειονεκτική θέση τους ασθενείς και τα Συστήματα Υγείας-Κοινωνικής Ασφάλισης ολόκληρων χωρών.

2. Διακρατική συνεργασία (διμερής ή πολυμερής), για κοινή διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης, ανταλλαγή πληροφοριών, αλληλοκάλυψη σε περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, κοινές προσεγγίσεις στο θέμα της αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ). Οι βιομηχανίες φαρμάκου διαθέτουν μεγάλη οικονομική ισχύ που υπερβαίνει τη διαπραγματευτική ικανότητα μεμονωμένων και μικρών χωρών και σε συνδυασμό με το έλλειμμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας διαπραγμάτευσης αρκετών κρατών-μελών, έχουν επιβάλει μηχανισμούς τιμολόγησης και αποζημίωσης που υπονομεύουν το δικαίωμα των ασθενών στην ευχερή πρόσβαση σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα τα οποία διασφαλίζουν θεραπευτική αποτελεσματικότητα και ποιότητα ζωής.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια ενεργητική πολιτική στρατηγικής συνεργασίας, ανάμεσα σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και έχουν παρόμοιες προτεραιότητες. Μπορούμε επίσης να προωθήσουμε την αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε κράτη-μέλη και την ανταλλαγή εμπειρίας-τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πληροφοριακών συστημάτων, για τον έλεγχο της ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και ιατρικά πρωτόκολλα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

Σχετικές ειδήσεις