ΦΑΡΜΑΚΟ

Ο ΣΦΕΕ διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Δικαίου

Ο ΣΦΕΕ διοργανώνει το 1ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Δικαίου

Με δεδομένο ότι ο χώρος του φαρμάκου βρίσκεται σήμερα στο σταυροδρόμι πολλών κλάδων Δικαίου, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να φέρει σε επαφή τη νομική επιστημονική κοινότητα της χώρας, σε μια εκδήλωση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με απώτερο στόχο την προαγωγή της υγείας.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Το 1ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Δικαίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2016, φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. Η πρώτη διοργάνωση θα καλύψει διαφορετικές θεματικές ενότητες, όπως: τιμολόγηση, ανταγωνιστική δραστηριότητα, προστασία δεδομένων – κλινικές μελέτες και νέες τάσεις.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Δήμητρα Λεμπέση, νομικός σύμβουλος του ΣΦΕΕ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, «η διαρκής επιστημονική πρόοδος, υποβοηθούμενη από την τεχνολογία, προκάλεσαν την έντονη διαλεκτική σχέση της ιατρικής με τη νομική κοινότητα. Αναπόφευκτη συνέπεια, η ανάγκη συνεχούς προσαρμογής των κανόνων δικαίου στις επιστημονικές εξελίξεις με αποτέλεσμα την αδυναμία κωδικοποίησης. Σκόρπιες διατάξεις ρυθμίζουν μεταβαλλόμενα θέματα και σχέσεις, και καλούνται να καλύψουν μεγάλη ποικιλία ζητημάτων, σε όλο το φάσμα, από την κλινική μελέτη, μέχρι την παραγωγή και την χορήγηση στον ασθενή.

Επιπλέον, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, επέφερε άναρχη νομοθετική παραγωγή που ενέτεινε το πρόβλημα του νομοθετικού πληθωρισμού, της έλλειψης ενότητας και της εισαγωγής ασχέτων διατάξεων σε νομοθετήματα άλλης βασικής θεματικής.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ο εφαρμοστής του δικαίου, καλείται να διαγνώσει εάν μια κανονιστική ρύθμιση έχει πράγματι καταργηθεί, με αποτέλεσμα η νομοθετική ασάφεια να παρατηρείται ακόμα και από τον ΟΟΣΑ, κατά την έκδοση της πρόσφατης "εργαλειοθήκης".

Μνημονιακές ρυθμίσεις θέτουν πολλές φορές σε κίνδυνο τον πυρήνα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα στην ελευθερία του επιχειρείν».

Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθηγητές Πανεπιστημίου της Νομικής και Ιατρικής επιστήμης, ερευνητές του Δικαίου και δικηγόροι. Θα καλυφθούν νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από το ρυθμιστικό πλαίσιο του φαρμάκου, όπως οι μείζονες προκλήσεις της τιμολόγησης, της προώθησης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των δημοσίων προμηθειών, εστιάζοντας στα νοσοκομεία, ενώ θα θιγούν και οι μνημονιακές επιδράσεις στον τομέα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων. Θα παρουσιαστούν επίσης ρυθμιστικά θέματα με ευρωπαϊκή διάσταση, ιδωμένα από τη σκοπιά του European Medicines’ Agency. Άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν είναι τα όρια της διαφάνειας και της ηθικής ενόψει της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της διατλαντικής ροής δεδομένων, η αστική ευθύνη των εταιρειών από τις κλινικές μελέτες και η φαρμακοεπαγρύπνηση. Τέλος, θα συζητηθούν οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα των βιοομοειδών, των ψευδεπίγραφων φαρμάκων, του medicrime και τη διεθνή πρακτική της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Σχετικές ειδήσεις