ΦΑΡΜΑΚΟ

Κρυμμένο κόστος για το σύστημα υγείας η χαμηλή φαρμακευτική συμμόρφωση

Κρυμμένο κόστος για το σύστημα υγείας η χαμηλή φαρμακευτική συμμόρφωση

Με τη χαμηλή φαρμακευτική συμμόρφωση σχετίζονται 194.500 θάνατοι ασθενών ετησίως στην Ευρώπη, που πάσχουν κυρίως από χρόνιες παθήσεις. Για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας οι επιπτώσεις μεταφράζονται σε οικονομικό φορτίο, ύψους 125 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 9,6% του συνόλου των δαπανών υγείας.

Αντίστοιχα στις ΗΠΑ, δαπάνες 100 έως 300 δισ. δολαρίων ετησίως αποδίδονται στη μη ή την ελλιπή συμμόρφωση, μέγεθος το οποίο αποτελεί το 3% με 10% των συνολικών ετήσιων δαπανών υγείας.

Φαρμακευτική συμμόρφωση είναι ο βαθμός στον οποίο ο ασθενής ακολουθεί με προσήλωση τις συμβουλές του γιατρού στη φαρμακευτική του αγωγή. Συνδέεται άμεσα με την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών και έμμεσα με τη μείωση του κόστους περίθαλψης και την αποφυγή νοσηλειών. Ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Συνταγή για μια καλύτερη ζωή» ξεκίνησε η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas, με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ορθή ενημέρωση του κοινού και να αναδείξει τα οφέλη της φαρμακευτικής συμμόρφωσης.

Στοιχεία από το πεδίο της Καρδιολογίας παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση ο αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Τσούφης. «Με τις καρδιαγγειακές παθήσεις να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, γίνεται κατανοητό πόσο σημαντική είναι η προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα εθνικά συστήματα Υγείας. Βάσει διεθνών μελετών σε υπερτασικούς ασθενείς, εκτιμούμε ότι η μη συμμόρφωση στις στατίνες μπορεί να αυξήσει το σχετικό κίνδυνο θνησιμότητας από περίπου 12% σε περίπου 25%, ενώ η μη συμμόρφωση σε καρδιοπροστατευτικά φάρμακα αυξάνει τον κίνδυνο νοσηλείας καρδιαγγειακής αιτιολογίας από 10% σε 40% και θνητότητας από 50% σε 80%. Όσον αφορά τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των επειγόντων επισκέψεων καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα νοσοκομεία».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης σε υπερτασικούς ασθενείς σε Ειδική Μονάδα Υπέρτασης, τα ποσοστά φαρμακευτικής συμμόρφωσης έφτασαν το 80%, ποσοστό ικανοποιητικό.

Επίσης, για κάθε 100 συνταγογραφήσεις:

  • Το 30-50% δεν φτάνει ποτέ στο φαρμακείο
  • Το 34-52% εκτελείται αλλά δεν παραλαμβάνεται ποτέ
  • Το 70-75% δεν λαμβάνεται όπως έχει συνταγογραφηθεί.
  • Το 80-85% δεν επαναλαμβάνεται όπως έχει συνταγογραφηθεί.

«Για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία, η φαρμακευτική συμμόρφωση αποτελεί έναν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που λαμβάνουν» δήλωσε ο κ. Βασίλης Γραμμέλης, Medical Lead του Τμήματος Essential Health της Pfizer Hellas. «Λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και το ολοένα αυξανόμενο φορτίο νοσηρότητας των χρόνιων παθήσεων, οι κλινικές και κοινωνικοοικονομικές συνέπειες της μη συμμόρφωσης στη θεραπεία αναμένονται να ενταθούν, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Συνεπώς, η εξέλιξη των συστημάτων υγείας, μέσω της χρήσης αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας, αποτελεί μονόδρομο προκειμένου να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι καθοριστικοί παράγοντες της συμμόρφωσης» επισήμανε η Health Economist της εταιρείας, Νάντια Μπουμπουχαιροπούλου, κλείνοντας την εκδήλωση.

Σχετικές ειδήσεις