ΥΓΕΙΑ

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία ζητά η ΟΕΝΓΕ – Συνάντηση με Κοντοζαμάνη

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών στα νοσοκομεία ζητά η ΟΕΝΓΕ – Συνάντηση με Κοντοζαμάνη
INTIME NEWS

Το πρόβλημα της τραγικής υποστελέχωσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ανέδειξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τη Δευτέρα (10/02/2020).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ «σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισαν τις 940 θέσεις που προκηρύχθηκαν «επιτέλους, οκτώ μήνες μετά το "πάγωμά" τους».

Ενδεικτικά, για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προκηρύχθηκαν 21 θέσεις μόνιμων γιατρών τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 150, το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 16 γιατροί και το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20. Η ίδια και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα χειρότερη κατάσταση επικρατεί σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας έκανε λόγο για «χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων», χωρίς ωστόσο δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Ως προς το θέμα των επικουρικών γιατρών, η Ομοσπονδία επισήμανε στον κ. Κοντοζαμάνη, ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του σε προηγούμενη συνάντηση ότι δε θα απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός και ότι έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις, οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, έχουν «πετσοκόψει» τα αιτήματα Τμημάτων και Κλινικών, με αποτέλεσμα να απειλείται η λειτουργία τους.

Επίσης, η ΟΕΝΓΕ ενημέρωσε τον κ. Κοντοζαμάνη, ότι διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και υπηρεσιακοί αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας ισχυρίζονται ότι πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον τρίμηνο από τη λήξη της προηγούμενης σύμβασης μέχρι την επαναπρόσληψη και αρνούνται να προσλάβουν επικουρικούς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες επαναπρόσληψης από το αντίστοιχο νοσοκομείο και την αντίστοιχη ΥΠΕ. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζήτησαν από τον υφυπουργό Υγείας να παρέμβει άμεσα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, πράγμα για το οποίο δεσμεύθηκε.

Η Ομοσπονδία εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεσή της στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και επανέλαβε τη θέση της για κατάργηση των σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας και για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.

Τέλος, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στο διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης της ΝΔ για την προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της υγείας και τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. «Αν επιχειρήσουν να προχωρήσουν στη μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε ΝΠΙΔ, θα μας βρουν απέναντι» τόνισε η ΟΕΝΓΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις