ΥΓΕΙΑ

Τα εμβόλια απέτρεψαν 10 εκατ. θανάτους σε μια 5ετία – Προστατευτική δύναμη ενάντια στις επιδημίες

Τα εμβόλια απέτρεψαν 10 εκατ. θανάτους σε μια 5ετία – Προστατευτική δύναμη ενάντια στις επιδημίες
ASSOCIATED PRESS

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ζουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη αυτή τη στιγμή, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, τονίζει εμφατικά την προστατευτική δύναμη των εμβολίων για την ανοσοποίηση του πληθυσμού και ταυτόχρονα το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών μιας κοινωνίας, που προκαλεί η έλλειψη του κατάλληλου εμβολίου για την προστασία από μια νόσο.

Τα εμβόλια είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους όχι μόνο της σύγχρονης υγειονομικής περίθαλψης αλλά και της σύγχρονης ζωής. Η ιστορία -ειδικά του 20ου αιώνα- είναι γεμάτη παραδείγματα. Ο κόσμος σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός, αν εξακολουθούσαμε να φοβόμαστε τα καταστροφικά αποτελέσματα της πολιομυελίτιδας ή της ευλογιάς, ενώ πολλοί άνθρωποι θα είχαν χάσει τη ζωή τους ή θα αναγκάζονταν να ζήσουν με αναπηρίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο εμβολιασμός απέτρεψε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θανάτους από το 2010 έως το 2015 και έχει προστατεύσει εκατομμύρια ζωές από την ταλαιπωρία και την αναπηρία που συνδέονται με τέτοιες ασθένειες όπως η πνευμονία, η διάρροια, ο κοκκύτης, η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.

Mικροβιακή αντοχή

Τα εμβόλια συμβάλλουν στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, καθώς ο εμβολιασμός μειώνει την ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών, μειώνοντας τον αριθμό των λοιμώξεων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό, αλλά συχνά υποεκτιμημένο όφελος.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα παγκόσμιας δημόσιας υγείας και φυσικά μας απασχολεί και στην Ελλάδα. Οι μολύνσεις AMR στοιχίζουν σήμερα τουλάχιστον 50.000 ζωές κάθε χρόνο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Τα εμβόλια στηρίζουν τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης

Είναι σαφές ότι τα εμβόλια είναι ισχυρά εργαλεία για την πρόληψη των ασθενειών, αλλά και για τη στήριξη της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Η δύναμή τους δε, είναι μεγαλύτερη όταν ο εμβολιασμός αποτελεί συλλογική πρακτική. Όταν εμβολιάζεται η πλειονότητα των ανθρώπων, μπορεί να αναπτυχθεί ανοσία στην κοινότητα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τα εμβόλια με τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Όμως, τα εμβόλια προστατεύουν επίσης τους εφήβους και τους ενήλικες από σοβαρές μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες επιπλοκές, όπως η γρίπη, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές παθήσεις και η πνευμονία.

Η Ελλάδα επενδύει στον εμβολιασμό του πληθυσμού

Στην Ελλάδα οι εμβολιασμοί για την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων όπως ο πνευμονιόκοκκος και η γρίπη είναι ενταγμένοι στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), συστήνονται κι αποζημιώνονται πλήρως, είτε λόγω ηλικίας (άνω των 60 για τη γρίπη και άνω των 65 για τον πνευμονιόκοκκο) είτε λόγω χρόνιων υποκείμενων παθήσεων ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως ασθενείς με χρόνια καρδιακά και αναπνευστικά νοσήματα, με σακχαρώδη διαβήτη, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, αλλά και συστηματικοί καπνιστές.

Ωστόσο, απειλή για τη δημόσια υγεία αποτελεί η διστακτικότητα έναντι των εμβολιασμών. Τόσο οι υγειονομικές αρχές, όσο και οι λειτουργοί του χώρου της Υγείας πρέπει να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση με επιστημονικά στοιχεία, καθώς και να βρουν τρόπους ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, όλων όσοι τα χρειάζονται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις