ΥΓΕΙΑ

Τράπεζα για πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα γονιμοποιημένα ωάρια – Στο υπουργείο Υγείας η πρόταση

Τράπεζα για πλεονάζοντα κρυοσυντηρημένα γονιμοποιημένα ωάρια – Στο υπουργείο Υγείας η πρόταση
ASSOCIATED PRESS

Τη δημιουργία Δημόσιας Τράπεζας Πλεοναζόντων Κρυοσυντηρημένων Γονιμοποιημένων Ωαρίων εισηγείται στο υπουργείο Υγείας, η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση της Πέμπτης (25/06/2020).

Η Αρχή επισημαίνει ότι προϋπόθεση για τη δημιουργία της τράπεζας, είναι η επίλυση όλων των σχετικών νομικών, βιοηθικών και ιατρικών παραμέτρων. Πάγια θέση της Αρχής είναι και η τροποποίηση της νομοθεσίας της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου και του ανωτάτου χρόνου κρυοσυντήρησης.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας, Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελένη Ρεθυμιωτάκη. Εισηγητές εκ μέρους της Αρχής ήταν η Καθηγήτρια Αθηνά Κοτζάμπαση και ο κ. Εμμανουήλ Λασκαρίδης.

Τι είναι η κρυοσυντήρηση γονιμοποιημένων ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση γονιμοποιημένων ωαρίων είναι μία τεχνική η οποία επιτρέπει στα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά σε μεταγενέστερο χρόνο, με γεννητικό όμως υλικό νεαρότερης ηλικίας. Στην Ελλάδα προβλέπεται νομοθετικά ότι τα 10 χρόνια είναι ο ανώτατος επιτρεπτός χρόνος κρυοσυντήρησής τους και μετά το πέρας αυτού του χρόνου προβλέπεται η καταστροφή των εμβρύων καθώς, κατά το χρόνο θέσπισης της διάταξης, δεν υπήρχαν οι τεχνικές που υπάρχουν σήμερα και που εξασφαλίζουν την υψηλή βιωσιμότητα αυτών των εμβρύων για δεκαετίες, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Η τύχη αυτών των χιλιάδων πλεοναζόντων κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων που παραμένουν σε τράπεζες κρυοσυντήρησης και μετά το πέρας των 10 ετών «οδεύουν» στην καταστροφή, απασχολεί επιστήμη, Εκκλησία και κοινωνία. Το θέμα που άπτεται ηθικών, νομικών και δεοντολογικών ζητημάτων, τέθηκε από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε δημόσια διαβούλευση για τη ρύθμισή του σε νέα βάση, ιδίως της διάθεσής τους με σκοπό την τεκνοποιία, και την προοπτική δημιουργίας Δημόσιας Τράπεζας Πλεοναζόντων Κρυοσυντηρημένων Γονιμοποιημένων Ωαρίων.

Αφορμή στάθηκε το αίτημα που κατέθεσε ιδιωτική κλινική στην αρμόδια Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για την τύχη περισσοτέρων από 17.500 κρυοσυντηρημένων γονιμοποιημένων ωαρίων. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς που υποβάλλεται σχετικό αίτημα διεθνώς.

Η ρύθμιση του θέματος εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο τροποποίησης της νομοθεσίας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η πρόεδρος της Αρχής, Σοφία Καλανταρίδου, έχει χαρακτηρίσει «παρωχημένη» την ισχύουσα διάταξη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου. Όπως ανέφερε, στις ΗΠΑ έχει γεννηθεί υγιές μωρό από κατεψυγμένο έμβρυο το οποίο υπήρχε για 24 χρόνια.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Βιοηθικής της Εκκλησίας έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το μέλλον των κατεψυγμένων και πλεοναζόντων εμβρύων και την ανησυχία της για την τύχη τους. «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής ακόμη και στην εμβρυική φάση της είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο δανεισμός των εμβρύων ισοδυναμεί με κλασική υιοθεσία και μπορεί να γίνει αποδεκτός υπό όρους, μπορεί να αποφευχθεί η καταστροφή τους και να τους δοθεί η ευκαιρία της ζωής» σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας.

«Ο αριθμός των "αζήτητων", "εγκαταλελειμμένων" εμβρύων μόνο στην Ελλάδα είναι χιλιάδες και εφόσον δεν ρυθμιστεί το νομοθετικό αυτό κενό θα συνεχίσουν να καταστρέφονται. Προτείνουμε να δίνεται νομοθετικά και η δυνατότητα να δοθούν αυτά για δωρεά/υιοθεσία σε άλλα άτεκνα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν», είχε υπογραμμίσει στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ της Ελληνικής Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Πάντος.

Ο κ. Πάντος έθεσε στην Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής το αίτημα για δημιουργία «Δημόσιας Τράπεζας Εμβρύων ή αλλιώς Τράπεζα Ζωής σε Δημόσιο Νοσοκομείο που να διαθέτει Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπου θα μπορούν να δωρίζονται τα έμβρυα εκείνα που έχει παρέλθει ο χρόνος κρυοσυντήρησης και στην οποία θα απευθύνονται τα ζευγάρια που αμφοτερόπλευρα αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας προκειμένου να τα "υιοθετήσουν"», θέμα «πολύ σημαντικό για την Ελλάδα της υπογεννητικότητας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κρατερός Κατσούλης: Δύσκολες ώρες - Τα τελευταία νέα της υγείας του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr