ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Κικίλιας - Θα στηρίξουμε πάση θυσία τα νησιά μας - Μετατροπή θέσεων επικουρικών γιατρών

Κορονοϊός: Κικίλιας - Θα στηρίξουμε πάση θυσία τα νησιά μας - Μετατροπή θέσεων επικουρικών γιατρών
INTIME NEWS

«Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε και τους τουρίστες με ασφάλεια στη χώρα και οι εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού να μπορούν να λειτουργήσουν επίσης με κανόνες και να τους προστατεύσουμε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας την Τρίτη (30/06/2020), στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας έναντι του κορονοϊού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περιλαμβάνει περισσότερους υγειονομικούς στα νησιά, 700 γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, σύστημα αεροδιακομιδών και πλωτών διακομιδών, πολλαπλά τεστ σε μικρά και μεγάλα νησιά, με διασύνδεση με τα κεντρικά νοσοκομεία αναφοράς, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια και το Ινστιτούτο Παστέρ. Ο «ακτινωτός» σχεδιασμός περιλαμβάνει το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και όλες τις άλλες δομές, υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης η οποία μόνιμα θα αξιολογεί τα δεδομένα, μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες, ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.

Μετατροπή θέσεων επικουρικών γιατρών

Αναφορικά με το υγειονομικό προσωπικό και την ενίσχυση των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι προσλήψεις που έχουν γίνει (σ.σ. με όλων των ειδών τις συμβάσεις) ξεπερνούν τις 5.000 και αφορούν γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό. Από αυτές, οι 700 είναι για τα νησιά.

Για τη μονιμοποίηση των επικουρικών νοσηλευτών, ο υπουργός Υγείας παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα μονιμοποιηθούν. «Μιλάμε για 2.500 νοσηλευτές» τόνισε.

Επίσης, «η κυβέρνηση μελετά και θα υλοποιήσει τη μετατροπή θέσεων επικουρικών γιατρών σε θέσεις επιμελητών β’ και επίσης προχωρά η μόνιμη πρόσληψη 946 ιατρών μέσω των διαδικασιών που προβλέπουν οι νόμοι» πρόσθεσε.

Τέλος, προκηρύσσονται το επόμενο διάστημα, 1.500 θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, ειδικά για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αντιγριπικός εμβολιασμός

Τέλος, ο υπουργός Υγείας μίλησε για την αναγκαιότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για ένα πιθανό δεύτερο κύμα του κορονοϊού.

«Πέρυσι, με καμπάνια που κάναμε εμβολιάστηκαν 1.000.000 παραπάνω συμπολίτες μας για τον ιό της γρίπης, δηλαδή από 2.000.000, 3.000.000 κόσμος. Φέτος, έχουμε μπορέσει να προμηθευτούμε πάνω από 4.000.000 εμβόλια. Θα ζητήσω από όλους τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν, θα ζητήσω από τα παιδιά και τις ευπαθείς ομάδες σίγουρα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια άμυνα για τον ιό της γρίπης» τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε:

«Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα σε αυτό, υπάρχει όμως η σύσταση του υπουργού Υγείας, έτσι ώστε ο πιο πολύς κόσμος να μπορέσει να εμβολιαστεί. Αυτό θα δώσει μια ανάσα μεγάλη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μας και στα νοσοκομεία μας και στους υγειονομικούς μας, έτσι ώστε αν έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού και αν αυτό για τον οποιονδήποτε λόγο είναι υψηλό, να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί με τον ιό της γρίπης».

Διαβάστε επίσης:

Σοκ: Τυφλώθηκε από makeup - Συγκλονιστικές εικόνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr