ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά τις καούρες της εγκυμοσύνης

Πώς θα αντιμετωπίσετε φυσικά τις καούρες της εγκυμοσύνης
Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Η Ευσταθία Παπαδά, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand), Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & University College London (UCL) & Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, συμβουλεύει.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελούνται τόσο ορμονικές όσο και ανατομικές μεταβολές στο σώμα της μητέρας που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και στη διατήρηση της υγείας της μητέρας.

Οι καούρες εντείνονται συνήθως μετά την 26η εβδομάδα της κύησης, καθώς το όξινο περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο και προκαλεί αίσθημα καύσου και δυσφορία. Οι ορμονικές μεταβολές, η μήτρα που αναπτύσσεται και πιέζει το στομάχι προς τα πάνω, όπως επίσης και η χαλάρωση του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα που ελέγχει την προώθηση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι, αποτελούν τα αίτια για τις καούρες που νιώθει μία έγκυος.

Αν είστε μέλλουσα μητέρα και οι καούρες σας «επισκέπτονται» συχνά, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα:

1) Βελτιώστε τις διατροφικές σας συνήθειες

  • Προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα που δεν θα ασκούν μεγάλη πίεση στο στομάχι σας.
  • Μην χρησιμοποιείτε πολλά μπαχαρικά και μην τρώτε καυτερά φαγητά που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.
  • Αποφύγετε λιπαρά γεύματα, όξινες τροφές (π.χ. ντομάτα, εσπεριδοειδή) και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (π.χ. καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου cola).
  • Τηρείτε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων προκειμένου να εντοπίσετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν, καθώς κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.
  • Προσπαθήστε να τρώτε χωρίς άγχος σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

2) Κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που μπορούν όμως να έχουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα

  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από το γεύμα σας. Αφήστε να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 1-2 ώρες μέχρι την ώρα του ύπνου.
  • Ανυψώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού χρησιμοποιώντας μαξιλάρια ή ακόμα καλύτερα ανασηκώνοντας τα πόδια του κρεβατιού.
  • Αποφύγετε τη φυσική δραστηριότητα αμέσως μετά τα γεύματα και μη φοράτε ρούχα που σας στενεύουν.

Εάν οι παραπάνω συμβουλές δεν επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, η φαρμακευτική αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.