ΥΓΕΙΑ

Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου στην μάχη καταπολέμησης εξάπλωσης της covid 19

Η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου στην μάχη καταπολέμησης εξάπλωσης της covid 19

Τη σημασία του εξαερισμού και του καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της Covid19, τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και ο κόσμος θα βρίσκεται σε κλειστούς χώρους, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα διασποράς του κοροναϊού, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην επιστολή που απέστειλε η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) προς τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Π.Αρκουμανέα.

Όπως τονίζει η ΕΝΘΕ στην επιστολή της, στην οποία επισυνάπτεται εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Σιούτα, Fred Champion Professor, Department of Civil & Environmental Engineering, University of Southern California, επίτιμου μέλους της Ένωσης, είναι επιτακτική για την προστασία του κοινού από την Covid19 η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου και αποτελεσματικών συστημάτων εξαερισμού.

Η χρήση αυτών των συστημάτων θα πρέπει να συσταθεί από τις αρμόδιες αρχές ως απολύτως απαραίτητη και χρήσιμη για τη δημόσια προστασία, σε χώρους όπως νοσοκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, εστίαση, πολυκαταστήματα και καταστήματα τροφίμων.

Ο κ. Σιούτας στην εισήγηση του τονίζει ότι η αερομεταφορά της covid 19 - αυτός ο τρόπος μετάδοσης - είναι ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως όσον αφορά ασυμπτωματικούς ανθρώπους, καθώς έχει αποδειχτεί ότι μεταφέρουν την ασθένεια εξίσου με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως η χρήση μάσκας και η προστασία που μας προσφέρει δεν είναι «αλεξίσφαιρη», και αυτό γιατί όταν μιλάμε ή ακόμα και όταν εκπνέουμε αέρα εκπέμπουμε πάρα πολύ μικρά σωματίδια. Σε ένα χώρο με συγκεκριμένες συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία, κτλ) αυτά τα σωματίδια μικραίνουν ακόμα περισσότερο , με αποτέλεσμα η αποτελεσματικότητα της μάσκας να πέφτει και να τα εισπνέουμε. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε κλειστούς χώρους όπως ΜΜΜ, χώρους εστίασης , σχολεία όπου υπάρχει δηλαδή μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

«Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ελλείψει ενός αποτελεσματικού και ευρέως διαθέσιμου εμβολίου για την αύξηση της προστασίας του κοινού από τη μόλυνση Covid-19? Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όπως η τήρηση φυσικών αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η αποφυγή συμφόρησης του πλήθους, και η χρήση μάσκας προσώπου, είναι όλα στη σωστή κατεύθυνση. Η χρήση μάσκας προσώπου έχει πολλά πλεονεκτήματα αλλά και περιορισμούς. Αν και οι μάσκες είναι πολύ αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα σωματιδίων μεγαλύτερων από 5 μικρόμετρα, η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται στο 50% ή ακόμα λιγότερο για μικρότερα σωματίδια, ακόμη και αν ένα άτομο φοράει την μάσκα σφιχτά. Μια διαρροή μόλις 2% στη μάσκα προσώπου μειώνει αυτή την αποτελεσματικότητα αφαίρεσης σωματιδίων σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από 50%. Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν δραστικά οι συγκεντρώσεις ακόμη και πολύ μικρών σωματιδίων σε εσωτερικούς χώρους είναι ο εξαερισμός σε συνδυασμό με τη χρήση φορητών καθαριστών αέρα (portable air purifiers)», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σάλος για το κορονο-πάρτι στη Θεσσαλονίκη: Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στους φοιτητές