ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία την Τρίτη (30/3) – ΟΕΝΓΕ: Απολύονται γιατροί μέσα στην πανδημία

Στάση εργασίας στα νοσοκομεία την Τρίτη (30/3) – ΟΕΝΓΕ: Απολύονται γιατροί μέσα στην πανδημία
INTIME NEWS

Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 προκηρύσσει για την Τρίτη (30/03/2021) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας να μην απολυθεί την αμέσως επόμενη μέρα, Τετάρτη (31/03/2021) ο ακτινολόγος Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» και μέλος του Δ.Σ της ΕΙΝΑΠ.

Η διοίκηση του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» αρνείται να παρατείνει τη σύμβασή του έως 31/10/2021 όπως προβλέπει σχετική νομοθετική διάταξη για το σύνολο των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ. Έχει προηγηθεί, επίσης, η μετακίνησή του στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η οποία χαρακτηρίζεται εκδικητική, επειδή «το Σωματείο "τόλμησε" να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που η διοίκηση καλούσε σε απολογία επειδή "διέπραξαν" το έγκλημα να αρρωστήσουν την ώρα της δουλειάς τους». Οι υγειονομικοί είχαν νοσήσει από κορονοϊό.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι «στο πρόσωπο του συναδέλφου στοχοποιούνται όλοι όσοι δίνουν καθημερινά μάχη στο πλευρό των ασθενών τους μέσα και έξω από τα νοσοκομεία» και καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι «απολύει γιατρούς μέσα στην πανδημία».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 12:00 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» και θα ακολουθήσει πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 13:00.

Τη μη παράταση της σύμβασης του Κώστα Καταραχιά έχουν καταγγείλει κόμματα και πολλοί συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας, ενώ παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιήσει και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ 25.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός σε δήλωσή του τόνιζε μεταξύ άλλων: «Η δικαιολογία περί πλεονάσματος ακτινολόγων είναι φυσικά αστεία: όλοι και όλες γνωρίζουν ότι η πραγματική αιτία είναι η συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου, το γεγονός ότι όρθωσε το ανάστημά του μπροστά στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της διοίκησης του νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ο Κώστας Καταραχιάς κατήγγειλε την προσπάθεια του νοσοκομείου να ελέγξει πειθαρχικά τους εργαζόμενους για περιστατικά covid στο προσωπικό του νοσοκομείου. Ο ρεβανσισμός εναντίον του Κώστα Καταραχιά δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Από την έναρξη της πανδημικής κρίσης πολλοί υγειονομικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι με το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης όταν επιχείρησαν να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα και τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας». Ο κ. Ξανθός έχει καταθέσει και σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Επίσης, ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας έχουν καταθέσει και οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. «Η αναγκαστική μετακίνηση ενός Ακτινολόγου σε ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου είναι καθαρό ότι δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως "υπηρεσιακή ανάγκη", αλλά αποτελεί δίωξη συνδικαλιστική δράσης. Να θυμίσουμε, μάλιστα, ότι πρόσφατα η διοίκηση του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας", διέταξε "ΕΔΕ" ενάντια σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς του νοσοκομείου επειδή νόσησαν από COVID πάνω στο καθήκον. Ενέργεια που ουσιαστικά επιδιώκει να αποσείσει τις σοβαρότατες ευθύνες της διοίκησης για τη διασπορά της επιδημικής νόσου σε ογκολογικούς ασθενείς. Στην ενέργεια αυτή οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" απάντησαν με αγωνιστική δράση, η οποία, όπως φαίνεται, ενόχλησε τη διοίκηση. Κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζόμενων οι ΕΔΕ ανακλήθηκαν, ωστόσο η διοίκηση του νοσοκομείου και της ΥΠΕ εμμένει στην απόλυση του προέδρου του Σωματείου. Σε μια περίοδο, λοιπόν, που οι προσλήψεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία όλης της χώρας αποτελούν επιτακτική ανάγκη, που η ενίσχυση του συστήματος Υγείας όλων των βαθμίδων θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προχωρά στις αναγκαίες αυτές προσλήψεις, αλλά απολύει κιόλας γιατρούς από τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία» τόνιζαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα: Έτσι θα πάμε στα χωριά μας - Τα κριτήρια που θα κρίνουν την «έξοδο»