ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Στο «τραπέζι» ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων για την αναπλήρωση ραντεβού

Μαρία Θεοδωρίδου
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
INTIME NEWS

Την τακτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την Παρασκευή (09/04/2021).

Αξιολογώντας τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, η Επιτροπή θα εξειδικεύσει τις οδηγίες, οι οποίες θα τεθούν άμεσα σε ισχύ.

Το κύριο ζήτημα είναι εάν θα προκύψει ηλικιακός περιορισμός για τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca. Επίσης, προβληματισμός υπάρχει για την τάση αλλαγής προγραμματισμένων ραντεβού από πολίτες, προκειμένου να αποφύγουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, προς το παρόν, το ποσοστό ακύρωσης ραντεβού για την AstraZeneca κυμαίνεται έως 3%. Το δικαίωμα των πολιτών να κάνουν μία αλλαγή στο ραντεβού μέσω emvolio.gov.gr παραμένει και αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει κάποια αλλαγή ως προς αυτό το υπουργείο Υγείας, όπως είχε διευκρινίσει απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr.

Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις να διευρυνθούν οι ομάδες που έχουν δικαίωμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθούν δόσεις λόγω ακυρώσεων. Έτσι, πέρα από το μηχανισμό αναπλήρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων/Σωμάτων Ασφαλείας και των εκπαιδευτικών, υπάρχουν προτάσεις να προηγηθούν και άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό ή στην εστίαση. Στο «τραπέζι» είναι επίσης το άνοιγμα και άλλων ηλικιακών ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, θα εξεταστεί εάν οι προτάσεις αυτές είναι υλοποιήσιμες σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Σύγχυση στους πολίτες»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε το βράδυ της Τετάρτης (07/03/2021), στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), κατά την οποία ανακοινώθηκε η «πιθανή σχέση» του εμβολίου της AstraZeneca «με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος, με χαμηλά αιμοπετάλια», χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί «συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου».

Ο ΕΜΑ, πάντως, επισημαίνει ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα, εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων:

• Δυσκολία στην αναπνοή

• Πόνος στο στήθος

• Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος

• Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα σχολείων: Δεν ανοίγουν Γυμνάσια και Δημοτικά πριν το Πάσχα - Τι δήλωσε η Κεραμέως