ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο Astrazeneca: Την Παρασκευή η συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών

Εμβολιαστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμών για την υπόθεση του εμβολίου της Astrazeneca.

Μέλος της επιτροπής με το οποίο επικοινώνησε το Newsbomb.gr επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει η επιτροπή βάζοντας στην ατζέντα και τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Astrazeneca.

Το ίδιο μέλος απέφυγε να τοποθετηθεί επί του αν έχουν αλλάξει τα δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις της Τετάρτης από τον ΕΜΑ παραπέμποντας στις ανακοινώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης της επιτροπής την Παρασκευή.

Ερωτηθείς νωρίτερα στην ΕΡΤ ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca απάντησε ότι «συλλέγουμε τα δεδομένα, αλλά δεν αναμένονται κάποιες αλλαγές στο δικό μας πρόγραμμα εμβολιασμού».

Για το αν υπάρχουν ακυρώσεις από πολίτες που έχουν προβληματιστεί είπε ότι «παρά τα δημοσιεύματα και παρά τις διαφωνίες το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό και ο μέσος όρος είναι στο 93%. Μιλάμε για 10.000 με 12.000 εμβολιασμούς καθημερινά με το AstraZeneca», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε ότι «δεν τίθεται θέμα αυτή την στιγμή να σταματήσουν οι εμβολιασμοί. Σε κάποιες χώρες έχουν τεθεί ηλικιακοί περιορισμοί. Οι επιστήμονές μας θα αποφασίσουν αλλά τονίζω ότι το εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μας όπλο απέναντι στον covid».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, o EMA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι θρόμβοι αίματος θα πρέπει να αναφέρονται ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, εκτιμώντας παράλληλα ότι το ισοζύγιο ωφέλειας/κινδύνου παραμένει «θετικό».

Ο ΕΜΑ εκτιμά ότι υφίσταται «πιθανή σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια». «Κανένας συγκεκριμένος παράγοντας κινδύνου ωστόσο δεν εντοπίστηκε», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ 'Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες», εξήγησε.

«Μια εύλογη εξήγηση για τις σπάνιες αυτές παρενέργειες είναι μια ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο», πρόσθεσε η 'Εμερ Κουκ, υπογραμμίζοντας ότι το εμβόλιο είναι «πολύ αποτελεσματικό» και «σώζει ζωές».

Ο ΕΜΑ υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων, και αρχίζοντας τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές.

Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων
  • Πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Θρήνος στην Αμφιλοχία - Πέθανε ο γιος του Αποστολου Σουγκλάκου, Χρήστος