ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι 12 περιοχές με μετάλλαξη Δέλτα και οι 6 περιοχές στο «κόκκινο» λόγω κρουσμάτων

ταξίδι πλοιο κορονοιος
Φωτογραφία αρχείου
ΙΝΤΙΜΕ

Σε έξαρση βρίσκεται η επιδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα με αρκετές περιοχές να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και των αυξημένης θετικότητας

Κανένα εφησυχασμό δεν επιτρέπουν τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τους ειδικούς του υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων σε 9.000 (τα 4.000 στην Αττική), η ολοένα και μεγαλύτερη καταγραφή της μετάλλαξης Δέλτα (121 κρούσματα ανακοινώθηκαν την Πέμπτη) και η αυξημένη θετικότητα προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζει νέες κινήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με ανακοινώσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις προσαρμογές σε εστίαση και διασκέδαση, όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη.

Όσον αφορά τη θετικότητα οι περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς είναι συνολικά 6 και συγκεκριμένα:

  • Ρέθυμνο με 1,85% θετικότητα,
  • Γρεβενά με 0,93%,
  • Νότιος Τομέας Αθηνών με 0,84%,
  • Ηλεία με 0,71%
  • Μύκονος με 0,65%.
  • Νάξος με 0,58%

Στις Κυκλάδες, πάντως, όπως προκύπτει από τον επιδημιολογικό χάρτη οι μόνιμοι κάτοικοι – με χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Μυκόνου, της Πάρου και της Μήλου – έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος απέναντι στον κορονοϊό με ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 86,93%, το 62,21% και το 76,02% αντίστοιχα.

Αντίθετα στη Νάξο οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 48,24%, στο Ρέθυμνο το 41,43% των κατοίκων έχουν λάβει μία μόνο δόση, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται σε 33,55%, στην Ηλεία το 48,40% των κατοίκων έχουν λάβει μία τουλάχιστον δόση εμβολίου αλλά οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν ξεπερνούν το 38,65%.

Η μετάλλαξη Δέλτα

Τα 121 έφτασαν τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα όπως ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, από τον ΕΟΔΥ.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού η διασπορά αφορά κυρίως σε νέα άτομα αφού το 70% των στελεχών «Δέλτα» απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

«Τα περισσότερα κρούσματα, το 84%, αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας. Μόλις το 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την ίδια «η πλειοψηφία των ασθενών αυτών είχαν συμπτωματική λοίμωξη, είχαν συμπτώματα δηλαδή, ενώ 13% των κρουσμάτων με μετάλλαξη «Δέλτα» χρειάστηκε να νοσηλευτεί».

Όπως τόνισε, μάλιστα, «κανείς, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη «Δέλτα» δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος έναντι του κορονοϊού».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίζεται:

  • 39 κρούσματα στην Αττική (9 στην ανατολική Αττική, 4 στον βόρειο τομέα, 3 στον δυτικό τομέα, 15 στον κεντρικό τομέα, 5 στον νότιο τομέα, 1 στον Πειραιά, 2 σε άγνωστο τομέα)
  • 58 καταγράφηκαν στο Ηράκλειο
  • 1 στην Αργολίδα, Αχαΐα, Κορινθία, Λάρισα και Χαλκιδική
  • 4 κρούσματα στη Μυτιλήνη
  • 2 κρούσματα στην Πάρο
  • 3 στο Ρέθυμνο
  • 5 στη Θεσσαλονίκη

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν από την κυρία Παπαευαγγέλου ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των τελευταίων 7 ημερών για τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά μέρα.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας ενώ στο επίκεντρο είναι η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε στα 23 έτη, μειώθηκε δηλαδή σχεδόν κατά μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15 ως 24 ετών.

Παράλληλα καταγράφεται μια μικρή αύξηση στους ενήλικες 35 έως 55 ετών ενώ αντίθετα «εξαιρετικά σημαντική και ευχάριστη είναι η παρατήρηση ότι δεν βλέπουμε ακόμα αύξηση των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών» σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά αγγίζοντας τους 9000 ασθενείς σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ στην Αττική υπάρχουν περισσότερα από 4000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη.

Ο μέσος όρος των εισαγωγών του 7ημερου στα νοσοκομεία είναι στις 48 εισαγωγές ανά ημέρα μετά από μια μικρή αύξηση των εισαγωγών στην Αττική και στην Κρήτη

Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ηλικίας 25 έως 55 ετών «έτσι την εβδομάδα που πέρασε διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών από 5 στο 9%».

Σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους, δηλαδή, σήμερα αφορά σε παιδιά, εφήβους και νέους ηλικίας κάτω των 24 ετών, «συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος» κατέληξε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: «Πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Η στιγμή της τραγωδίας και το μεγαλείο ψυχής των γονιών της 6χρονης