ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Η επιχείρηση «Πειθώ» και η λίστα με τις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Κυβέρνηση:  Η επιχείρηση «Πειθώ» και η λίστα με τις ομάδες του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, λόγω του στελέχους «Δ» να χτυπά τη χώρα μας, κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ξεκαθαρίζοντας πως το μοναδικό όπλο είναι ο εμβολιασμός.

Και χθες τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά καθώς ανήλθαν στα 2.107, με την ινδική μετάλλαξη να φαίνεται ξεκάθαρα πως έχει αρχίσει να κυριαρχεί.

Και δεν είναι τυχαίο που η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησε στη χθεσινή τακτική ενημέρωση για τον κορονοιό για την αλλαγή της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα μας μέσα σε λίγες μέρες με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας. Τη τελευταία εβδομάδα υπερδιπλάσιαστηκαν τα κρούσματα.Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Το 75% των κρουσμάτων είναι κάτω από τα 34 έτη», ανέφερε η καθηγήτρια προσθέτοντας πως υπάρχει μία αύξηση όμως και στα κρούσματα ηλικίας 50-60 ετών.

Μετάλλαξη Δέλτα και χαλάρωση συνετέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ο συνωστισμός στη διασκέδαση, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Υπό αυτές τις συνθήκες στο κυβερνητικό επιτελείο βρίσκονται σε επαγρύπνηση, χαράσσοντας νέα στρατηγική. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν πρόσκεινται η λύση του ολικού lockdown, αλλά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης περιλαμβάνονται στοχευμένα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά και οι τοπικές εξάρσεις. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η επιχείρηση πειθώ από την κυβέρνηση αναφορικά με τον εμβολιασμό και σε αυτή τη προσπάθεια υπάρχει συντονισμένη δράση απο τις περιφέρειες, τους δήμους και την Εκκλησία.

Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός

Εν τω μεταξύ το επόμενο όπλο της κυβέρνησης στον «πόλεμο» με τον κοροναϊό και τις μεταλλάξεις είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού.

Όπως ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητικη εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής βιοηθικής.

Ο σκοπός του υποχρεωτικού εμβολίου, και μάλιστα άμεσα, είναι να προστατευθούν οι ομάδες του πληθυσμού που έρχονται άμεσα σε επαφή με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες αλλά και οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να παράδειγμα προς μίμηση τους πολίτες που εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πως η έναρξη του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου το φθινόπωρο να έχουν εμβολιαστεί οι συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων.

Πιθανότατα η αρχή να γίνει από τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας, καθώς εκεί υπάρχουν ευπαθείς ομάδες και είναι απαραίτητη η θωράκιση των γηροκομείων από τον ιό και την μετάλλαξη Δέλτα.

Και το υγειονομικό προσωπικό, που είμαι ψηλά στη λίστα είναι πιθανό ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να ισχύσει και μέσα στο καλοκαίρι, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί , καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι σχολικές βαθμίδες απο Σεπτέμβρη, χωρίς καραντίνες και τηλεργασία.

Τέλος η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, καθώς καθημερινά έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό πολιτών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: «Πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Η στιγμή της τραγωδίας και το μεγαλείο ψυχής των γονιών της 6χρονης