ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Η κατάσταση της υγείας του 49χρονου ασθενή στο «Ανδρέας Συγγρός»

Ευλογιά των πιθήκων: Η κατάσταση της υγείας του 49χρονου ασθενή στο «Ανδρέας Συγγρός»
Για την κατάσταση της υγείας του άνδρα που είναι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός
AP PHOTO

Για την κατάσταση της υγείας του άνδρα που είναι το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα μίλησε ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός

Τα συμπτώματα που οδήγησαν στην διάγνωση της ευλογιάς των πιθήκων στον 49χρονο άνδρα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Πορτογαλία και είναι το πρώτο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα αλλά και για την κατάσταση της υγείας του μίλησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός.

Όπως είπε ο 49χρονος είχε «ήπια συμπτώματα και τώρα είναι απύρετος, με δερματικές βλάβες περιορισμένες» εξηγώντας ότι «ταιριάζει με ευλογιά των πιθήκων ο χρόνος επώασης», αφού αναχώρησε πριν από τρεις εβδομάδες για την Πορτογαλία και επέστρεψε πριν από ένα 15νθήμερο.

«Πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε δέκατα και εξάνθημα» πρόσθεσε ο κ. Στρατηγός ο οποίος εξήγησε ότι ο χρόνος επώασης της ευλογιάς των πιθήκων είναι από 11 -14 ημέρες. «Ο χρόνος που ο ιός μεταδίδεται είναι συνήθως μια – δύο ημέρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Όσον αφορά τoν τρόπο μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων είπε ότι χρειάζεται στενή παρατεταμένη σωματική επαφή ή επαφή με βιολογικά υγρά ή με μολυσμένα αντικείμενα ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς αλλά με παρατεταμένη επαφή και από ασθενή με βαριά συμπτώματα επισημαίνοντας ότι η μεταδοτικότητα είναι πιο περιορισμένη από τον κορονοϊό.

Απαντήσεις για το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» έδωσε νωρίτερα την Πέμπτη και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε αρχικά «αν η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε πριν από 5 χρόνια, στην προ κορονοϊού εποχή, θα ήταν 4η-5η είδηση. Η μεταδοτικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αφού έχουμε 500 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι δείγμα της μεταδοτικότητας».

Με αφορμή την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «βγήκε θετικό το δείγμα, γίνεται και επιπλέον εξέταση, αλλά από αυτά που μου είπε ο κ. Ζαούτης (σ.σ. ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ) είναι βέβαιο πως είναι κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων».
«Ο άνθρωπος έχει απομονωθεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του. Δεν έχουμε χαρακτηριστικά κορονοϊού σε ότι αφορά τις επαφές, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολη η μεταδοτικότητα και απαιτεί επαφές πολύ στενές και σωματικές» διευκρίνισε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας.

Σχετικές ειδήσεις