ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες για τον κορονοϊό στην Κίνα

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το νέο κύμα κορονοϊού στην Κίνα, που ξέσπασε μετά την άρση της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να αξιολογήσει την πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 στην Κίνα, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.

Οι μολύνσεις από COVID-19 αυξήθηκαν στην Κίνα αυτόν τον μήνα, μετά την άρση της πολιτικής της «μηδενικής COVID», συμπεριλαμβανομένων των τακτικών μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό στον πληθυσμό της. Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν επιβάλει τεστ COVID για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

«Για να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου για την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα, ο ΠΟΥ χρειάζεται πιο λεπτομερείς πληροφορίες», αναφέρει ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη μεριά της, επιθυμεί μια κοινή στάση των κρατών-μελών. Αυτό ήταν το πρώτο συμπέρασμα από την έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, χθες Πέμπτη (29/12/2022). Σήμερα, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου απέστειλε επιστολή στους υπουργούς Υγείας των 27 μελών-κρατών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» αναφέρει η Ευρωπαία Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Επίσης, η κυρία Κυριακίδου σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην ΕΕ, να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους Κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης.

Η Κίνα ενδέχεται να υποστεί βαρύ τίμημα

Σύμφωνα με το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 στην Κίνα ενδέχεται να φθάσει τους περίπου 300.000 την 1η Απριλίου και να ξεπεράσει το εκατομμύριο μέσα στο 2023.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων ουδέποτε ανοσοποιήθηκε στην Κίνα, λόγω της πολιτικής «μηδενικών κρουσμάτων» και επίσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί ή δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η εμπειρία του Χονγκ Κονγκ, όπου πέθαναν 10.000 άνθρωποι τους πρώτους μήνες του κύματος της Όμικρον, δείχνει υψηλό δείκτη θανάτων. Την περασμένη εβδομάδα, οι κινεζικές αρχές διευκρίνισαν πως πλέον καταμετρώνται μόνο οι θάνατοι που οφείλονταν άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της COVID-19. Αυτή η αλλαγή μεθοδολογίας σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός τους θα υποτιμηθεί.

«Χρειαζόμαστε αξιόπιστα δεδομένα» για να «μπορέσουμε να παραμείνουμε μπροστά από τον ιό», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μόκνταντ, καθηγητής ειδικευμένος στη συγκέντρωση και την αποτίμηση δεδομένων για τη δημόσια υγεία στο IHME. Η γνώση του απολογισμού των θυμάτων επιτρέπει να χαράσσονται κατευθύνσεις για τη λήψη πολιτικών αποφάσεων για τη δημόσια υγεία.

«Για να βγούμε από αυτή την κρίση, ο κόσμος πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί τη θνησιμότητα και τη θνητότητα με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα», κρίνουν επίσης ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Επιστολή Κομισιόν στα κράτη-μέλη για την έξαρση στην Κίνα

Μαγιορκίνης: Σε τι οφείλεται η έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού στην Κίνα

ΠΟΥ: Εγκρίνει τα μέτρα των χωρών για τους ταξιδιώτες από την Κίνα