Πέντε απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς σε οποιαδήποτε ηλικία

Ο ορθοπεδικός χειρουργός, κ. Ανδρέας Λεωνίδου, μοιράζεται μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρείτε υγιείς τις αρθρώσεις σας 
Πέντε απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς σε οποιαδήποτε ηλικία
3'

Καθώς μεγαλώνουμε, ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, όταν μεταβάλλεται από ήπιος σε πολύ έντονος, η καθημερινότητα επηρεάζεται αρνητικά.

Παρακάτω ο ορθοπεδικός χειρουργός, κ. Ανδρέας Λεωνίδου, μοιράζεται μερικές συμβουλές για το πώς να διατηρείτε υγιείς τις αρθρώσεις σας.

Γιατί πονάνε οι αρθρώσεις μας με τα χρόνια;

Είναι φυσιολογικό με την ηλικία και το πέρασμα των χρόνων οι αρθρώσεις μας να πονάνε. Αυτό συμβαίνει, επειδή ο χόνδρος φθείρεται και οι αρθρώσεις τρίβονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να προκαλούν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία.

Ο χόνδρος φθείρεται γιατί με τα χρόνια το σώμα μας χάνει την ικανότητα να παράγει κολλαγόνο. Αυτή είναι η πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να επηρεαστούν από την εμμηνόπαυση και οι ορμονικές αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο δυσκαμψίας στις αρθρώσεις. Ο αθλητισμός χωρίς πρόγραμμα, καθοδήγηση από ειδικούς ή με κακή τεχνική μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, καθώς η υπερφόρτωση των αρθρώσεων ή η επανάληψη ορισμένων κινήσεων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον χόνδρο φθείροντάς τον. Τέλος, οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί προκαλούν εκφύλιση στις αρθρώσεις.

Πώς να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς;

#1 Καθημερινή Άσκηση

Συνεχίστε να κινείστε. Η καθημερινή άσκηση, συμβάλλει στη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της υγείας των αρθρώσεων. Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν πόνο στις αρθρώσεις ανησυχούν ότι η άσκηση θα επιδεινώσει τον πόνο στις αρθρώσεις τους, γι' αυτό αποφεύγουν την άσκηση. Ωστόσο, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, θα διαπιστώσετε ότι νιώθετε περισσότερο πόνο στις αρθρώσεις εάν αποφεύγετε την άσκηση. Η καθημερινή κίνηση ανακουφίζει τη δυσκαμψία και τον πόνο στις αρθρώσεις και ενισχύει τους μύες που τις περιβάλλουν. Η άσκηση σας βοηθά επίσης να διατηρήσετε και να χάσετε βάρος, κάτι που ωφελεί τις αρθρώσεις σας μακροπρόθεσμα. Δραστηριότητες, όπως το κολύμπι και η ποδηλασία, μειώνουν τον αντίκτυπο στις αρθρώσεις σας, κάτι που βοηθά τις αρθρώσεις σας να είναι πιο υγιείς.

#2 Ακούστε το σώμα σας

Προστατέψτε τις αρθρώσεις, ακούγοντας το σώμα σας. Εάν πονάτε κατά την άσκηση, μην πιέζεστε παραπάνω. Τις περισσότερες φορές, το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι, γι' αυτό ακούστε. Δώστε προσοχή στη σωστή τεχνική και ισορροπήστε τη δραστηριότητα και την ξεκούραση, μην το παρακάνετε.

#3 Διατηρήστε ένα ιδανικό βάρος

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι σημαντική για την υγεία των αρθρώσεων σας. Το μεγάλο σωματικό βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2005, για κάθε ένα κιλό που χάνουμε, υπάρχει τετραπλάσια μείωση στις δυνάμεις φόρτισης στο γόνατο όταν κάνετε ένα βήμα.

#4 Βιταμίνη D και Ασβέστιο

Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D και ασβεστίου προάγουν την υγεία των οστών, κάτι που θα ωφελήσει τις αρθρώσεις σας. Βεβαιωθείτε, ακόμη, ότι η διατροφή σας είναι πλούσια σε υγιεινές τροφές για τις αρθρώσεις. Αυτό περιλαμβάνει σολομό και άλλα ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είναι απαραίτητα για γερά οστά και αρθρώσεις.

#5 Κόψτε το κάπνισμα

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά και την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Ακολουθείστε τις παραπάνω οδηγίες, για υγιείς αρθρώσεις καθώς μεγαλώνετε. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις, μην διστάσετε να απευθυνθείτε για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας με τον ορθοπαιδικό χειρουργό, κ. Ανδρέα Λεωνίδου. Ο ιατρός έχει 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό – από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή