ΥΓΕΙΑ

Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία

Το 2014 ακόμα περισσότερα φθηνά γενόσημα στα νοσοκομεία

Αύξηση της χρήσης γενόσημων εντός των νοσοκομείων σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, ζητά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Η οδηγία του υπουργείου Υγείας προς τους διοικητές των νοσοκομείων είναι σαφής: το 2014 κάθε νοσοκομείο θα πρέπει να πετύχει το στόχο του 60% αυστηρά στη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων.

Πρόκειται για έναν από τους στόχους με βάση τους οποίους θα αξιολογούνται οι διοικητές των νοσοκομείων και αν κριθεί ότι έχουν μείνει πίσω, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της απομάκρυνσής τους. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του 2014 καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων μόνο για 6 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φαίνεται ότι τη νέα χρονιά θα γίνει «πάρτι» φθηνών, εισαγόμενων γενόσημων στην προμήθεια φαρμάκων των δημόσιων νοσοκομείων.

Σύμφωνα με στοιχεία, σήμερα το ποσοστό χορήγησης γενόσημων κινείται στο 50% στο μέσο όρο των νοσοκομείων της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι κάποια νοσοκομεία μπορεί να έφτασαν ή και να ξεπέρασαν το 90%, και έτσι ανέβασαν το μέσο όρο, καλύπτοντας άλλα που έμειναν πίσω στο μνημονιακό στόχο.

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Υγείας σε κυριακάτικη εφημερίδα «δεν δικαιολογείται τα νοσοκομεία να μην χρησιμοποιούν γενόσημα».

Η παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία δεν έχουν περιθώριο επιλογής της χορηγούμενης φαρμακευτικής αγωγής, οπότε η διείσδυση φθηνών εισαγόμενων γενόσημων είναι εύκολη. Οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς, από την άλλη, τον προηγούμενο χρόνο φάνηκαν να αντιστέκονται στην επιβολή του φθηνότερου γενόσημου, παρά τη συνταγογράφηση δραστικής ουσίας και την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων.

Η παράδοση των δημόσιων νοσοκομείων σε πολυεθνικές φθηνών γενόσημων, κρύβει κινδύνους, που κάποιοι έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξένης εταιρείας που δεν ανταποκρίθηκε στην προμήθεια αντιεμετικού φαρμάκου, απαραίτητου σε χημειοθεραπείες. Έτσι χιλιάδες καρκινοπαθείς έμειναν χωρίς το απαραίτητο αυτό σκεύασμα.

Στην αυξανόμενη ανησυχία, προστίθενται και οι αμφιβολίες για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα φθηνών γενόσημων, παρασκευασμένων σε τρίτες χώρες, όπου διατηρούν εργοστάσια μεγάλες πολυεθνικές. Τα παραδείγματα απαγορεύσεων και αποσύρσεων τέτοιων σκευασμάτων σε ΗΠΑ, Καναδά, αλλά και στην Ευρώπη, είναι πολλά.

Η ποιότητα όμως της νοσηλείας και θεραπείας των ασθενών φαίνεται πως περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς «καλό» νοσοκομείο θα ανακηρύσσεται αυτό που πιάνει τους οικονομικούς στόχους, άσχετα αν ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Διαβάστε επίσης:

Δραστική ουσία: Παίρνουν πίσω τον «ανθρωποκτόνο» νόμο;

Ο υπάλληλος των καναλαρχών κατονομάζει τους υπαίτιους της κρίσης!

CRASH: Ο Δ. Γιαννακόπουλος για το «καυτό» θέμα της Υγείας

Κοντοζαμάνης:Ξεκάθαρο και διαφανές σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης