ΥΓΕΙΑ

SOS φαρμακοποιών: Mέχρι τον Ιούνιο φθάνουν τα φάρμακα

SOS φαρμακοποιών: Mέχρι τον Ιούνιο φθάνουν τα φάρμακα

Την διαπίστωση ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που ανέρχεται σε 2 δις ευρώ για το 2014, κατέθεσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ενώπιον μάλιστα του υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος ήταν παρών στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τo πρωί της Κυριακής.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι «για την ακρίβεια η φαρμακευτική δαπάνη για εφέτος ανέρχεται σε 1,919 δις ευρώ (καθώς είναι εκτός της δαπάνης τα εμβόλια) και θα ήμουν ευτυχής εάν το ύψος της δαπάνης ανερχόταν στα 2, στα 3 ή στα 4 δις ευρώ. Όμως δεν εξαρτάται από εμένα», συνέχισε,αλλά από την γενικότερη κατάσταση της πορείας της οικονομίας μας».

Ωστόσο αμέσως μετά, απαντώντας σε φαρμακοποιό και σε έντονο ύφος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «γι αυτό φθάσαμε εδώ που φθάσαμε, χρεωκοπήσαμε και ήρθε η τρόικα, διότι η φαρμακευτική δαπάνη το 2009 ήταν 5,6 δις ευρώ».

Αναφορικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τους φαρμακοποιούς, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε προς τον υπουργό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές, παρά την εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για άμεση τακτοποίηση. Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «υπάρχει μία γενικότερη πρόοδος στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων, νομοθετικά έχει γίνει ότι μας προτείνατε και οι πληρωμές από 246 εκατ. ευρώ που ανέρχονταν τον Ιούνιο, σήμερα έχουν φθάσει τα 1,18 δις ευρώ προς όλους τους παρόχους υγείας».

Πηγή: onmed.gr