ΥΓΕΙΑ

ΠΙΣ: Σε θέση μάχης για την περίθαλψη και την υγεία των πολιτών

ΠΙΣ: Σε θέση μάχης για την περίθαλψη και την υγεία των πολιτών

Τη συστράτευση όλων των γιατρών της χώρας στον αγώνα για ποιοτική και αναβαθμισμένη ιατρική περίθαλψη, η οποία θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα κάθε πολίτη και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.


Οι εργασίες της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή 360 Προέδρων και Εκπροσώπων των 60 Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση και ο προγραμματισμός δράσης της Διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, ο ΠΙΣ ζητά την αλλαγή της πολιτικής υγείας και την παραίτηση του Υπουργού Υγείας και του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, και καλεί όλους τους γιατρούς σε συμμετοχή στην Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19/2/2014, την οποία έχει εξαγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με άλλους υγειονομικούς φορείς, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, στις 13.00.

Επίσης, ο ΠΙΣ καταδικάζει «τον καταστροφικό Νόμο (Π.Ε.ΔΥ.), για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με το κλείσιμο των Δομών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που αφήνει τους πολίτες χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας και πετάει στο δρόμο 8.500 γιατρούς και εργαζομένους».

Καταγγέλλει την εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης, «που καθιέρωσε ο Υπουργός Υγείας και αναγκάζει τον κόσμο να βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακα που έχει ανάγκη, αναζητώντας πολλές φορές μάταια ιατρό για να συνταγογραφήσει», την υποχρεωτική προσφυγή σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για τους παρόχους Υγείας του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πληρωθούν δεδουλευμένες υπηρεσίες, καθώς και τους βουλευτές ιατρούς, «οι οποίοι υπερψήφισαν τον Νόμο την Π.Φ.Υ. ο οποίος υποχρεώνει, κατά παράβαση του Συντάγματος, ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης».

Επίσης, προαναγγέλλει την υποβολή μηνύσεων κατά του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, για το απαράδεκτο clowback, rebate κ.λπ., καθώς και μηνύσεων κατά του Γενικού Γραμματέα Υγείας για μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στα σχέδια του ΠΙΣ είναι ακόμα η προσφυγή στα Ελληνικά, αλλά και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, για την προστασία της ιατρικής λειτουργίας και της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού, ενώ ζητά από τα Διεθνή Όργανα, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις Ιατρών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ.λπ., «την προστασία της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού, ώστε η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε να μην εξελιχθεί σε βαθμό που δεν θα μπορεί να αναταχθεί, αλλά και να αναληφθούν μέριμνες για την εξαίρεση του χώρου της Υγείας από τα αυστηρώς μνημονιακά πλαίσια».

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο: Τα αμείλικτα ερωτήματα μιας ασφαλισμένης στον Α. Γεωργιάδη