ΥΓΕΙΑ

Τράπεζα Μυελού των Οστών: 1.100 δότες σε ένα μήνα

Τράπεζα Μυελού των Οστών: 1.100 δότες σε ένα μήνα

Στην εξαιρετική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό που δεν τιμά την πατρίδα μας, στη δημιουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών δημιουργία του Συλλόγου Ελπίδα και της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη, αναφέρθηκαν την Τετάρτη οι ομιλητές που παραβρέθηκαν στο υπουργείο Υγείας για το θέμα αυτό.

Ήδη στην τράπεζα, με την ονομασία «Όραμα Ελπίδας» σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, παιδίατρο- αιματολόγο κ. Στ. Γραφάκο, «έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 άτομα, που είναι σημαντικός αριθμός εάν σκεφτείτε ότι λειτουργεί σχεδόν ένα μήνα. Αλλά πρέπει να μνημονεύσουμε και την τράπεζα του Πανεπιστήμιου Πατρών, που λέγεται «Χάρισε Ζωή», με την οποία συνεργαζόμαστε, όπου έχουν εγγραφεί εκεί τα τελευταία χρόνια 4.000 δότες, και έχουν πραγματοποιήσει 4 μεταμοσχεύσεις δίνοντας μοσχεύματα από εκεί». Εμείς θα καλύψουμε το κενό σε πολύ πιο σύντομο χρόνο» εκτίμησε ο κ. Γραφάκος.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Γραφάκος, «με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε γίνονται καλά με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Δυστυχώς, όμως, μόλις στο ένα τρίτο των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία πρέπει να αναζητηθεί ένας ξένος, ένας μη συγγενής εθελοντής. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Δυστυχώς όμως, στην πατρίδα μας ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος από 30.000. Έχει γίνει μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αυξηθούν. Το κενό έρχεται να το καλύψει το «Όραμα Ελπίδας», μια Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού που δημιούργησε ο Σύλλογος «Ελπίδα» και η κα. Βαρδινογιάννη. Ελπίζουμε με την υποστήριξη της Πολιτείας και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μοσχεύματα εύκολα όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι ασθενείς».

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Β. Ανεμοδουρά: Τραγικό να μας λοιδορεί ο υπουργός