ΥΓΕΙΑ

Δ. Φιλιώτης: "Βλέπει" επαναδημιουργία του χρέους των νοσοκομείων

Δ. Φιλιώτης: "Βλέπει" επαναδημιουργία του χρέους των νοσοκομείων
Την ίδια στιγμή ο κλάδος αναμένει την υλοποίηση της μηχανοργάνωσης του συστήματος Υγείας...

Επαναδημιουργία του χρέους των νοσοκομείων και σοβαρές οικονομικές απώλειες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων από τη ρύθμιση των οφειλών των ετών 2007-2009 με τα ομόλογα παρατηρεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Την ίδια στιγμή ο κλάδος αναμένει την υλοποίηση της μηχανοργάνωσης του συστήματος Υγείας, η οποία παραμένει κυβερνητική υπόσχεση της τελευταίας 10ετίας.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Διονύσιος Φιλιώτης σε συνέντευξή του στην "Ναυτεμπορική" για την εικόνα της αγοράς φαρμάκου, τονίζει πως η φαρμακευτική βιομηχανία δέχτηκε να τιμολογήσει τα φάρμακα βάσει των φθηνότερων τιμών της Ευρώπης, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας της χώρας.

Για τον ίδιο λόγο έγινε αποδεκτή, όπως είπε, η καταβολή του rebate 4% για το 2009 και το 2010 με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει και άλλους πλάγιους τρόπους για να μειώσει περαιτέρω τις τιμές των φαρμάκων, καθώς έχει εξαντληθεί πλήρως το θέμα της συμπίεσης των τιμών .

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για πλήρη μηχανογράφηση του συστήματος των Ταμείων και των Νοσοκομείων για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει αναγκαία την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς και την υιοθέτηση ηλεκτρονικής κάρτας ασθενούς στο ΕΣΥ ως μέσο για τον περιορισμό της σπατάλης, καθώς θα καταγράφονται και θα ελέγχονται όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

Αναφερόμενος στην αρμοδιότητα της τιμολόγησης που μεταφέρεται στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Φιλιώτης σημειώνει πως αυτό που αφορά την φαρμακοβιομηχανία είναι η τιμολόγηση να είναι αντικειμενική, δίκαιη και με διαφάνεια και όχι το ποιος είναι ο αρμόδιος για την τιμολόγηση και με ποιόν τρόπο θα την πραγματοποιήσει.

«Αρκεί να το κάνει» όπως επισημαίνει.

Πηγή: www.newscode.gr