ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν μετρήσεις κύφωσης και σκολίωσης

Δωρεάν μετρήσεις κύφωσης και σκολίωσης

Την ευκαιρία να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για κύφωση και σκολίωση θα έχουν όσοι βρεθούν σήμερα, Σάββατο, (08/11/2014) στο εμπορικό κέντρο AVENUE, όπου ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» διοργανώνει εκδήλωση για την σκελετική υγεία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Υγείας και ποιότητας Ζωής».

Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα συμβουλεύσουν το κοινό για την πρόληψη και την άσκηση, ενώ δεν θα λείψουν και οι εκπλήξεις.

Πριν μεταβείτε στο Avenue, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα του Συλλόγου (213 2086698, 6979 251025, ώρες: 9:00 – 17:00) για να κλείσετε ραντεβού.

Η εξέταση θα γίνει σε μαθητές Ε’ & Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Παράλληλα την ειδική εξέταση μπορούν να κάνουν και οι γονείς - κηδεμόνες, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί (προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που έχουν κάποιο πόνο στην σπονδυλική τους στήλη, εγκατεστημένη οστεοπόρωση και έντονη κύφωση). Οι μαθητές θα πρέπει να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα.
Ο έλεγχος σε μαθητές Γυμνασίου έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες εξελίσσονται κατά την όψιμη εφηβεία (Λύκειο) και οι οποίες δεν έχουν διαγνωσθεί κατά την πρώιμη εφηβεία (Γυμνάσιο).

Το «παρών» στην εκδήλωση αναμένεται να δώσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται η δράση.

Μερικά λόγια για τις δύο αυτές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

Κύφωση

Η κύφωση (από την λέξη «κύφος», που σημαίνει «καμπούρα») είναι μια κοινή κατάσταση καμπυλότητας της ανώτερης σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να είναι είτε το αποτέλεσμα εκφυλιστικών νόσων (όπως αρθρίτιδας), είτε αναπτυξιακών προβλημάτων, οστεοπόρωσης με κάταγμα συμπίεσης του σπονδύλου, και/ή τραύματος.

Σκολίωση

Σκολίωση ονομάζεται η πάθηση της σπονδυλικής στήλης, κατά την οποία υπάρχει παρέκκλιση από τη μέση γραμμή και παραμόρφωσή της σε τρία επίπεδα (πλάγιο, προσθιοπίσθιο και στροφικό.)

Η αιτία της σκολίωσης των παιδιών και των εφήβων είναι άγνωστη στο 85% των περιπτώσεων. Σίγουρα υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, αλλά καμία από τις πολλές θεωρίες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί δεν έχει επικρατήσει. Πιο πιθανή θεωρείται κάποια κληρονομική διαταραχή περιοχής του εγκεφάλου.

Μάθετε περισσότερα για την υγεία, το φάρμακο, τη διατροφή και τη ψυχική υγεία στο Onmed.gr

Σχετικές ειδήσεις