ΥΓΕΙΑ

Προσφυγικό: Με 176 άτομα ενισχύονται δομές υγείας και κέντρα φιλοξενίας

Προσφυγικό: Με 176 άτομα ενισχύονται δομές υγείας και κέντρα φιλοξενίας

Οι πρώτες 176 συμβάσεις επαγγελματιών υγείας, διοικητικού και λοιπού προσωπικού υπογράφηκαν στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «PHILOS: Ολοκληρωμένη Επείγουσα Παρέμβαση Υγείας για την Προσφυγική Κρίση», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το προσωπικό αυτό αναλαμβάνει καθήκοντα σε καθορισμένα νοσοκομεία, στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, στα κέντρα μεταναστών και προσφύγων, στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, στις Υγειονομικές και Διοικητικές Περιφέρειες, καθώς και στην κεντρική υπηρεσία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στο πλαίσιο ειδικών εκπαιδευτικών ημερίδων που οργανώθηκαν από το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και είχαν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και του λοιπού προσωπικού, που θα εξυπηρετήσει τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού των προσφύγων – μεταναστών οι οποίοι παραμένουν στη χώρα μας.

Τις ημερίδες που έγιναν στην αίθουσα τελετών του υπουργείου στις 6 και 7 Φεβρουαρίου 2017, χαιρέτησαν, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός καθώς και ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθώς και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Στο χαιρετισμό του ο Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπήρξε καλή επιδημιολογική παρακολούθηση των όποιων κρουσμάτων λοιμώξεων εμφανίστηκαν, υπήρξαν οι έγκαιρες παρεμβάσεις στο επίπεδο της πρόληψης και κυρίως του εμβολιασμού του παιδικού πληθυσμού και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο και προστατέψαμε αυτόν καθ’ αυτόν τον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και θωρακίσαμε τη δημόσια υγεία στη χώρα μας και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία για την κοινωνία μας, που όπως καταλαβαίνετε όλοι σε μια περίοδο παρατεταμένης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για να καλλιεργηθούν φωνές ξενοφοβικές, ρατσιστικές, μισαλλόδοξες, που δεν αρμόζουν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα που έχει την κουλτούρα της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης. Ειδικά στο κομμάτι της δημόσιας περίθαλψης και της δημόσιας υγείας, χάρις στη συμβολή του εξαιρετικού επιστημονικού δυναμικού της χώρας, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας που συντονίστηκαν και έκαναν τις απαραίτητες παρεμβάσεις όποτε χρειάστηκε, καταφέραμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα να μην εξελιχθεί σε πρόβλημα δημόσιας υγείας. (...) Τα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία, τα οποία όντας κοντά σε χώρους ανοιχτής φιλοξενίας υποδέχονται και επιβαρύνονται από περιστατικά τα οποία θέλουν πιο εξειδικευμένη περίθαλψη και νομίζω ότι αυτό (το πρόγραμμα) ενισχύει το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας της κοινωνίας και στηρίζει την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των δημόσιων δομών».

Για ποιοτική αλλαγή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των προσφύγων και των μεταναστών, με την ανάληψη των καθηκόντων των 176 επαγγελματιών υγείας, έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική ημερίδα, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν σας ζητούμε μόνον τις επιστημονικές σας γνώσεις αλλά και την καρδιά και την ανθρωπιά σας» ενώ επεσήμανε ότι πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση σχετικά με θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων στους χώρους, όπου οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, από την πλευρά του τόνισε: «Έχουμε ανταποκριθεί στη διαχείριση του προσφυγικού όσον αφορά στα υγειονομικά θέματα με πολύ καλή συνεργασία τόσο με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τους διάφορους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες και αποκτήσαμε κοινό στόχο και όραμα και αυτό για να μπορέσουμε να παρέχουμε αξιοπρεπείς υπηρεσίες σε αυτούς τους τόσο ταλαιπωρημένους ανθρώπους».

Αντίστοιχες εκπαιδευτικές ημερίδες στο πλαίσιο της υπογραφής συμβάσεων προσωπικού που θα καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Φεβρουαρίου και στα Ιωάννινα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Σχετικές ειδήσεις