ΥΓΕΙΑ

ΟΚΑΝΑ: Έλλειψη αναλώσιμων, φαρμάκων και αντιδραστηρίων

ΟΚΑΝΑ: Έλλειψη αναλώσιμων, φαρμάκων και αντιδραστηρίων

Σχεδόν εκμηδενισμός των προγραμμάτων streetwork – «Εκρηκτική κατάσταση» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Για τα χρόνια προβλήματα του ΟΚΑΝΑ, τα οποία όμως οξύνονται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Οργανισμού, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (09/02/2017).

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι βιώνουν μια εκρηκτική κατάσταση, την οποία συνθέτουν απολύσεις, κατακόρυφη αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανάθεση υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη κ.α.) σε εργολάβους, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων. Επισήμαναν τη μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας (εντατικοποίηση της δουλειάς και επαγγελματική εξουθένωση), το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ και τον προσανατολισμό της στη συνταγογράφηση υποκατάστατων. Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη αναλώσιμων, φαρμάκων και αντιδραστηρίων, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί τα προγράμματα streetwork, ενώ τέθηκαν και ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας, που προκύπτουν και συνδέονται με το πλαίσιο λειτουργίας των προγραμμάτων.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων εξέφρασε ακόμη την ανησυχία του για το μέλλον του Οργανισμού, επισημαίνοντας πως όλα τα παραπάνω, υπονομεύουν σκόπιμα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ και ανοίγουν το δρόμο σε ιδιώτες, με σαφή στόχο το κράτος να απαλλαγεί πλήρως από την ευθύνη της πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης των εξαρτημένων ανθρώπων. Μάλιστα, ζήτησαν από τον κ. Κουτσούμπα να μεταφερθεί το θέμα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και να συμμετάσχουν και οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της συζήτησής του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου, προκειμένου να αναδειχθούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να μην γίνουν απολύσεις, να μετατραπούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και να γίνουν όσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού απαιτούνται.

Tα επιστημονικά προγράμματα που εκπονεί το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη, πρόσθεσε, ενταγμένα σε ένα ενιαίο δημόσιο φορέα που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος των ναρκωτικών. Εξέφρασε, τέλος, την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στην πολιτική που προωθεί την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, η οποία οδηγεί σε προγράμματα χαμηλών προδιαγραφών, στη γενίκευση της υποκατάστασης σε βάρος της θεραπείας και στην επιβάρυνση των χρηστών και των οικογενειών τους.

Σχετικές ειδήσεις