ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Το επόμενο 15ήμερο οι οριστικές απαντήσεις για τα αναδρομικά των γιατρών

Ξανθός: Το επόμενο 15ήμερο οι οριστικές απαντήσεις για τα αναδρομικά των γιατρών

Συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και εκπροσώπους ιατρικών ενώσεων από την περιφέρεια, είχε το μεσημέρι ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Παρασκευή (05/10/2018), στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας για την Περιφέρεια και στάσης εργασίας για την Αττική. Με τις κινητοποιήσεις ζητούν την άμεση επαναφορά των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές και την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα.

Αναφορικά με το θέμα της καταβολής των αναδρομικών που έχει ανακοινώσει πρόσφατα η κυβέρνηση, η ΟΕΝΓΕ έθεσε στον υπουργό Υγείας ότι δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών απωλειών, δε γίνεται λόγος για συγκεκριμένα ποσά, δεν προσδιορίζεται ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι και για ποιο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση σύμφωνα με την απόφαση 431/2018 του ΣτΕ δεν έχει νομική υποχρέωση να καταβάλει αναδρομικά στους γιατρούς του ΕΣΥ τις αποδοχές που έχουν περικοπεί, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό να συμπεριληφθούν και οι γιατροί στη γενικότερη ρύθμιση, με βάση τις σημερινές δημοσιονομικές δυνατότητες.

Ως προς το χρόνο καταβολής τους, ο Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι μέσα στο επόμενο 15ημερο θα οριστικοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών το ύψος του ποσού που μπορεί να καταβληθεί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση, πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να καταβληθούν αναδρομικά σε όλους τους γιατρούς που αμείβονται με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο (μόνιμους, ειδικευόμενους και επικουρικούς) και ανεξάρτητα από το αν εκείνοι έχουν προσφύγει ή όχι στη δικαιοσύνη για το σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εφημεριών, ο υπουργό Υγείας ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα στην πληρωμή της επίπονης και υπεύθυνης υπερωριακής εργασίας των γιατρών και όπου εμφανίζονται εμπλοκές νομικής φύσεως το υπουργείο παρεμβαίνει άμεσα για την επίλυσή τους. Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, έχει διασφαλιστεί η κανονικότητα στις πληρωμές των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού του ΕΣΥ, κάτι που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο είναι αποφασισμένο να αναλάβει κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία στο επόμενο διάστημα για να διευθετηθούν οριστικά οι εκκρεμότητες που έχουν προκύψει σε περιορισμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Αναφορικά, τέλος, με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού του ΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι εντός του Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν 650 θέσεις μονίμων γιατρών, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τη συνολική παρέμβαση της ενίσχυσης του συστήματος με 2.760 μόνιμους γιατρούς που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια.