ΥΓΕΙΑ

Ηχηρή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κατάστασης στην Υγεία

Ηχηρή αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κατάστασης στην Υγεία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας και ειδικότερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ασκεί ο γιατρός Σπύρος Προβατάς, μέχρι πρότινος μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και εκλεγμένος με την παράταξη του Αγωνιστικού Μετώπου στο ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Ο κ. Προβατάς γνωστοποίησε με επιστολή του προς το ΔΣ του ΙΣΑ την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την πρόθεσή του να διατηρήσει την έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ώστε να συνεχίσει «από αυτή τη θέση» να αγωνίζεται γι’ αυτό που τον εξέλεξαν οι γιατροί.

Από τα πυρά του κ. Προβατά δεν γλιτώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Την ώρα που ο πρωθυπουργός ψευδόμενος στην ομιλία του στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λέει ότι επί κυβέρνησής του επαναπροσελήφθησαν οι απολυμένοι των προηγούμενων κυβερνήσεων ξεχνώντας βέβαια τους 3.000 γιατρούς που απολύθηκαν το 2014 από την ΠΦΥ (Νόμος Γεωργιάδη), έρχονται νέες ομαδικές απολύσεις εκατοντάδων γιατρών από την Π.Φ.Υ με νόμο Ξανθού.

Υποταγμένη η κυβέρνηση στα συμφέροντα των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων με μεθοδευμένη πολιτική ακρωτηριάζει την ΠΦΥ. Οι συμβάσεις των παθολόγων, γενικών ιατρών και παιδιάτρων ξαφνικά σταματάνε για να τους εκβιάσουν να αποδεχτούν να γίνουν οικογενειακοί ιατροί. Παράλληλα δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών ιατρών.

Συνεχίζοντας την αντιλαϊκή της πολιτική, η κυβέρνηση διαμέσου Ξανθού, με αντισυνταγματικό νόμο, απολύει την 31/12/18 περισσότερους από 300 γιατρούς από την ΠΦΥ και εκβιάζει και άλλους τόσους να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, με μια δήλωση μετανοίας, όπως γινόταν σε πολιτεύματα που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει.

Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα να δηλώσω και δημόσια ότι αποχωρώ από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Δηλώνω επίσης ότι ως μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, θα συνεχίσω από αυτή τη θέση να αγωνίζομαι γι’ αυτό που με εξέλεξαν οι γιατροί.

Για την αξιοπρέπεια των γιατρών και ασθενών, για το δικαίωμα κάθε Έλληνα πολίτη να έχει υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες» αναφέρει στην επιστολή του.

Το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με απόφασή του, έσπευσε να υιοθετήσει τις απόψεις του Σπύρου Προβατά για την «εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές υγείας και σε αποπομπή από το σύστημα, εκατοντάδων ιατρών που το στηρίζουν».

Το ρήγμα στην παράταξη των γιατρών του κυβερνώντος κόμματος, ήταν γνωστό ήδη από τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον περασμένο Οκτώβριο. Το Αγωνιστικό Μέτωπο είχε υποστεί μεγάλες απώλειες σε ψήφους και σε ποσοστό. Τότε, ο Σπύρος Προβατάς και ο Παναγιώτης Ψυχάρης -ο έτερος εκλεγμένος στο ΔΣ με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ- είχαν εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κατηγορούσαν για το εκλογικό αποτέλεσμα την πολιτική ηγεσία υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, φωτογράφιζαν και συγκεκριμένο, γνωστό ανώτερο στέλεχος του υπουργείου για απαξίωση απέναντι στην παράταξη.

Σχετικές ειδήσεις