ΥΓΕΙΑ

Σε τριπλάσια τιμή εισάγει το ΙΦΕΤ παράγωγο αίματος λόγω… clawback

Σε τριπλάσια τιμή εισάγει το ΙΦΕΤ παράγωγο αίματος λόγω… clawback
Αποτέλεσμα είναι οι διαθέσιμες ποσότητες να μην καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών

Ορατές είναι πλέον οι συνέπειες του πολύ υψηλού clawback, το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα οικονομικά φάρμακα, σκευάσματα ανελαστικής ζήτησης και φάρμακα υψηλού κόστους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για το 2018 το clawback ανέρχεται πάνω από 35% της τιμής του φαρμάκου στην εξωνοσοκομειακή αγορά, φτάνει στο 40% στο νοσοκομειακό φάρμακο και προσεγγίζει το 70% σε περιπτώσεις των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους που διανέμονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (συνυπολογίζοντας και το rebate). Οι εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για την εξαιρετικά μη βιώσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς και για το ότι θα οδηγηθούμε σε αποσύρσεις σκευασμάτων από την αγορά.

Στην περίπτωση νοσοκομειακών σκευασμάτων που εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες ασθενών, οι αποσύρσεις αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, το οποίο επεμβαίνει να λύσει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί η έλλειψη συγκεκριμένου προϊόντος αίματος από την αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr. Η εταιρεία που το εισάγει κρίνει ασύμφορη την κυκλοφορία του προϊόντος στη χώρα μας λόγω του υψηλού clawback, καθώς επιστρέφει το 40% της τιμής του προϊόντος με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται το ποσοστό κέρδους. Αποτέλεσμα είναι οι διαθέσιμες ποσότητες να μην καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, ενώ δεν αποκλείεται η διαδικασία σταδιακής απόσυρσής του.

Το παράδοξο του clawback είναι ότι τελικά το κράτος αναγκάζεται να πληρώσει πολύ ακριβότερα στο τέλος. Την εισαγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος αναλαμβάνει το ΙΦΕΤ. Όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η τιμή του είναι τριπλάσια -τουλάχιστον στην αρχή- σε σχέση με αυτήν στην οποία προμηθεύονταν μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία.

Εξαίρεση από το clawback

Από τη στρεβλή αυτή κατάσταση ζημιωμένο βγαίνει και το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εταιρείες, επισημαίνουν οι θεσμικοί φορείς της φαρμακοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα για τα παράγωγα αίματος, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ έχουν προτείνει να εξαιρεθούν από το clawback και να ενταχθούν σε ειδικό κονδύλι, εκτός της δαπάνης του φαρμάκου. Ανάλογη πρόταση υπάρχει και για τα εμβόλια, με έμφαση στην πρόληψη και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, το υπουργείο Υγείας έχει έτοιμη ρύθμιση για τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία για τα παράγωγα αίματος, ώστε να εξαιρεθούν από το clawback της φαρμακευτικής δαπάνης και να μην επιβαρύνονται από την υπέρβαση που δημιουργούν οι άλλες κατηγορίες φαρμάκων. Clawback θα συνεχίσει να υπάρχει στην περίπτωση υπέρβασης του κλειστού αυτού προϋπολογισμού. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Υγείας πιστεύει ότι θα ξεπεραστούν τέτοιου είδους προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του οριζόντιου clawback.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Υγείας, η ρύθμιση θα ισχύσει μέσα στο 2019 και θα έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό που μένει είναι η υπογραφή του υπουργού Υγείας, για να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση, η οποία πάντως αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμη η επάρκεια αίματος

Η επάρκεια αίματος, πάντως, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετά συχνά τη χώρα μας. Τα νοσοκομεία έρχονται αντιμέτωπα με ελλείψεις ανά τακτά διαστήματα, με αποτέλεσμα να υπομεταγγίζονται ασθενείς, θαλασσαιμικοί και άλλοι, οι οποίοι έχουν ανάγκη από προγραμματισμένες τακτικές μεταγγίσεις. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας με τακτικές και έκτακτες αιμοδοσίες, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους εθελοντές αιμοδότες, όμως δεν αυτό δεν αρκεί.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο ΕΟΦ είχε απευθύνει έκκληση σε όλους τους επαγγελματίες υγείας να είναι προσεκτικοί στη χορήγηση εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων στους ασθενείς, στη διάθεση των αποθεμάτων και στην καλύτερη δυνατή κατανομή ανά νοσηλευτικό ίδρυμα ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στο μέγιστο βαθμό χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Ο λόγος ήταν η έλλειψη λευκωματίνης και ανοσοσφαιρίνης.

Η διαθεσιμότητα παραγώγων αίματος είναι περιορισμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε όμως και η χώρα μας να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές. Το υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει σχέδιο αναδιοργάνωσης του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας μέσω του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Από το σχεδιασμό, αυτό, ωστόσο έλειπε η λειτουργία του εργοστασίου κλασματοποίησης πλάσματος του ΕΚΕΑ. Η εγκατάσταση βρίσκεται σε αχρηστία εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, παρόλο που διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Για το εργοστάσιο ξοδεύτηκαν εκατομμύρια, έγιναν εγκαίνια το 2006, παρέληφθη από το ΕΚΕΑ, επισήμως όμως δεν υπάρχει έγγραφο, το οποίο να πιστοποιεί ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί! Έτσι, μένει ανενεργό και απαξιώνεται ο εξοπλισμός του, αντί να συμβάλλει στην επάρκεια αίματος της χώρας μας. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί πώς όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους γραφειοκρατικούς (ή όχι μόνο;) λόγους και καταδικάζουν μια τέτοια υποδομή στην καταστροφή.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις