ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Μόσχα: «Η κυβέρνηση του Κιέβου εξαπατά τους πολίτες της»

Μόσχα: «Η κυβέρνηση του Κιέβου εξαπατά τους πολίτες της»

ΕΕ, ΝΑΤΟ και Κίεβο δεν παρουσίασαν καμία απόδειξη των ισχυρισμών τους. Ηγετικό στέλεχος της προέλασης των ανταρτών προς την Αζοφική ο ομογενής οπλαρχηγός Φωστηρόπουλος ή Ταβλαδόρος!

Η Μόσχα διαψεύδει σε όλους τους τόνους τις νέες καταγγελίες Κιέβου, ΝΑΤΟ και ΕΕ για «ρωσική εισβολή» κάνοντας λόγο για επαναλαμβανόμενα αναπόδεικτα ψεύδη, αλλά και για απόπειρα της ουκρανικής κυβέρνησης να εξαπατήσει τον πληθυσμό της χώρας, αντί να αντιμετωπίσει τα πολυποίκιλα προβλήματα, που η ίδια εν πολλοίς προκάλεσε.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΑΣΕ Αντρέι Κέλιν απέκρουσε πλήρως τον ισχυρισμό του Ουκρανού ομολόγου του Ίγκορ Προκοπτσούκ και είπε ότι «κανένα είδος ρωσικών πολεμικών μηχανικών μέσων όχι μόνο δεν εισήλθε, αλλά ούτε και παραχωρήθηκε στους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες».

Αρνητικό ήταν και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, που χαρακτήρισε «αρβύλα», τις φωτογραφίες, που υποτίθεται ότι απεικονίζουν τις μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων προς και εντός της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ τουλάχιστον 1000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εισέλθει και πολεμούν στο πλευρό των ανταρτών, χωρίς βέβαια να υπονοεί ότι αυτό συνέβη χθες το βράδυ, όπως περίπου λέει το Κίεβο, που κατήγγειλε τη «ρωσική εισβολή» στους πιο υψηλούς έως τώρα τόνους.

«Να δούμε τί άλλο θα μας πουν τις Απόκριες», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, ενώ και ο Ρώσος αντιπρόσωπος στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ υπογράμμισε ότι καμία σοβαρή απόδειξη των ισχυρισμών τους δεν έχουν παρουασιαστεί ούτε από το Κίεβο, ούτε από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι ρωσόφωνοι αντάρτες και ειδικότερα ο πρωθυπουργός της αυτοανακηρυχθείσας Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο παραδέχθηκαν για πρώτη φορά ότι 3-4.000 Ρώσοι εθελοντές, οι περισσότεροι πρώην στρατιωτικοί, πολεμούν μαζί με τους άλλους 20.000 περίπου αντάρτες. Ο Ζαχάρτσενκο τόνισε ότι η συμβολή των πεπειραμένων πρώην στρατιωτικών είναι πολύ μεγάλη στην ανατροπή της ροής του πολέμου και στην αντεπίθεση των ανταρτών, που κατάφεραν να απελευθερώσουν από τον ουκρανικό στρατό μια σειρά πόλεις γύρω από το Ντονιέτσκ και να κινηθούν προς την Αζοφική θάλασσα, υποχρεώνοντας την ουκρανική Εθνοφρουρά να εγκαταλείψει το Νοβοαζόφσκ και να κινηθεί προς τη Μαριούπολη.

Οι πιστές στο Κίεβο δυνάμεις οχυρώνονται γύρω από την Μαριούπολη, όμως είναι πολύ αμφίβολο ότι θα αντέξουν την πίεση, καθώς οι αντάρτες θέτουν πλέον στόχο την απελευθέρωση όλων των εδαφών των δύο Δημοκρατιών Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, έχοντας ήδη πετύχει να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ.

Σε δύο τουλάχιστον από τις μάχες-κλειδιά, στην Γιασινοβάταγια και στο Νοβοαζόφσκ πρωταγωνίστησαν δύο ομογενείς-Πόντιοι οπλαρχηγοί. Ο πρώτος έχει το πολεμικό παρατσούκλι «Σούμερ», κατάγεται ο ίδιος από την Γιασινοβάταγια και θεωρείται βασικός παράγοντας για την επίτευξη της κρίσιμης νίκης, που συνέβαλε στην ανατροπή του μετώπου και την έναρξη της εκδίωξης του ουκρανικού στρατού από τον κλοιό γύρω από το Ντονιέτσκ.

Στους καθοδηγητές της καθόδου των ανταρτών προς την Αζοφική και της εισόδου στο Νοβοαζόφσκ είναι και ο οπλαρχηγός Φωστηρόπουλος με το χαρακτηριστικό πολεμικό παρατσούκλι «Ταβλαδόρος».

Η προέλαση των ανταρτών προκαλεί αλυσιδωτές πολιτικές παρενέργειες στο Κίεβο, όπου έχει ξεσπάσει ανοιχτή πολιτική κρίση. Ο πρόεδρος Ποροσένκο ανέβαλε το ταξίδι του στην Τουρκία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, το οποίο ζήτησε από το ΝΑΤΟ ειδική σχέση εκτός της Συμμαχίας και στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ποροσένκο δυσκολεύεται να κηρύξει στις ανατολικές επαρχίες στρατιωτικό νόμο, γιατί απλούστατα δεν μπορεί να τον επιβάλει και θα πρέπει απλώς γρηγορότερα να ομολογήσει την απώλεια κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς.

Στο Κίεβο γενικεύεται η πολιτική κρίση καθώς το εθνικό νόμισμα, η γκρίβνα κατρακυλά, και η κοινή γνώμη έχει διχαστεί με μεγάλο τμήμα της να ζητά να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να ανακληθούν τα στρατεύματα και ένα άλλο να ζητά ουσιαστική ενίσχυση των μετώπων, για την οποία φυσικά δεν υπάρχουν ούτε μέσα, ούτε διαθέσιμο δυναμικό.

Διαβάστε επίσης:

Αμετακίνητος στις θέσεις του ο Βλαντίμιρ Πούτιν για το Ουκρανικό

Πούτιν: Η Ουκρανία ας συμμετάσχει σε όποια Ένωση θέλει, αλλά όχι με δική μας χρέωση!