ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ξαφνικός έρωτας του Αυγούστου

Ξαφνικός έρωτας του Αυγούστου

Η παρέα των παλιόφιλων χθες βράδυ βρήκε το θέμα να γίνει πλάκα και να πέσει χοντρό γέλιο, όταν κάποιος απ' όλους ρώτησε δήθεν απορημένος: «Ρε παιδιά, λέτε να έγινε τίποτα με την Μέρκελ όταν φώναξε μόνο του τον Σαμαρά να περάσει στο γραφείο της;».

Πετάχτηκε ένας άλλος και είπε με ύφος θαυμασμού: «Καλά ρε, μεγάλος πατριώτης ο Αντώνης, αφού θυσιάστηκε με την Μέρκελ για τη σωτηρία της χώρας».

Και πρόσθεσε ο τρίτος: «Γι αυτό και γέμισε γέλια η Μέρκελ για την Ελλάδα μετά τη συνάντηση τετ-α-τετ με τον Αντώνη στο γραφείο της. Εκεί που είδε το φως της μετά από πολύ καιρό».

Η πλάκα-πλάκα βέβαια αλλά και το γεγονός-γεγονός. Πραγματικά η Άνγκελα Μέρκελ, αυτή η νεοθατσερική φιγούρα που κυριαρχεί στην Ευρώπη τον τελευταίο καιρό μοιάζει να έπαθε έρωτα καλοκαιριάτικα με το δικό μας ψηλό αγόρι αλλά και γενικότερα την Ελλάδα.

Την ακούμε να μιλάει για τους Έλληνες που πονάει, για την Ελλάδα που η ίδια θα παλέψει να παραμείνει στην ευρωζώνη, για τους κακούς που προφητεύουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και τσιμπιόμαστε μήπως βλέπουμε κανένα ροζ όνειρο.

Φυσικά ούτε μας ερωτεύθηκε ξαφνικά η ανελέητη Μέρκελ, ούτε αγάπησε ξαφνικά την Ελλάδα που αιμορραγεί, ούτε μας πόνεσε για όσα τραβάμε, ούτε τίποτα απ' όλα αυτά.

Απλά, συνέβη το εξής απλό: Είδε ότι έχει να κάνει με έναν σοβαρό πολιτικό, που της μίλησε στη γλώσσα της αλήθειας, την έπεισε ότι είναι αποφασισμένος για εφαρμογή σκληρών μέτρων και κυρίως, δεν κοροϊδεύει την Ευρώπη και δεν παραμυθιάζει τον ελληνικό λαό.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Από εκεί και πέρα, εάν υπολογίσουμε και τους τριγμούς που ακούγονται ήδη και στη γερμανική οικονομία για τη λανθασμένη συνταγή λιτότητας που έχει επιβληθεί στον Ευρωπαϊκό Νότο, τότε μπορούμε να εξηγήσουμε με πολιτικούς και μαθηματικούς όρους τον ξαφνικό έρωτα του Αυγούστου της Μέρκελ για την Ελλάδα.

Αν εξακολουθήσει μια τέτοια συνετή πολιτική ο Έλληνας πρωθυπουργός, τότε είναι βέβαιο ότι από αυτόν τον ξαφνικό καλοκαιριάτικο έρωτα, θα γεννηθεί κάτι καλό για όλους.