ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ιδού οι offshore. Τολμάτε;

Ιδού οι offshore. Τολμάτε;

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, μία παγκόσμια μη κερδοσκοπική οργάνωση με την οποία συνεργάζονται 160 ερευνητές-δημοσιογράφοι από 60 χώρες, μετά από πολύμηνες έρευνες σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει έναν κατάλογο των offshore εταιρειών-φορολογικών παραδείσων για τις κρυψώνες του χρήματος και για τις «βρύσες» που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα.


Η παγκόσμια αυτή έρευνα των 160 δημοσιογράφων αποκαλύπτει 122.000 offshore κυρίως στις Παρθένους Νήσους, στις νήσους Κουκ και Καϋμάν, στη Μαλαισία, στις Σεϋχέλλες, στις νήσους Σαμόα.

Αποκαλύπτει επίσης 130.000 φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες που κατέχουν, επωφελούνται ή κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρείες.

Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν 103 ελληνικές εταιρείες offshore και μόνο 4 από αυτές είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα, όπως εντοπίστηκαν στα δεδομένα της ICIJ (http://www.icij.org).

Ένα όργιο δηλαδή φοροδιαφυγής που μας το δίνει έτοιμο στο πιάτο για να το αντιμετωπίσουμε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Μέχρι τώρα όλοι μιλούσαν για offshore και όλοι στις ελληνικές κυβερνήσεις, στα υπουργεία, εφορίες και ΣΔΟΕ σήκωναν τα χέρια ψηλά, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να βρουν στοιχεία γι' αυτές τις offshore εταιρείες.

Ιδού, λοιπόν, κύριε Στουρνάρα και λοιποί συγγενείς, οι offshore του κρυμμένου χρήματος. Τολμάτε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκκαλο;