ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Πώς δεν άνοιξαν οι πύλες της κόλασης

Πώς δεν άνοιξαν οι πύλες της κόλασης

Για όσους ακόμα γραφικούς επιμένουν σε επιστροφή στη δραχμή και για όσους κάνουν τους τσαμπουκάδες ή τους εθνοσωτήρες, μιλώντας για σκίσιμο μνημονίων και κάνοντας τους γνωστούς βλαχομπαρόκ παλικαρισμούς, τύπου Ελλαδιστάν με ΔΝΤ και Κομισιόν, ας ρίξουν μια ματιά στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος, που κυκλοφόρησε προχθές με τον τίτλο «Το χρονικό της Μεγάλης Κρίσης», για να ξεστραβωθούν.


Το διήμερο της φρίκης, 14 και 15 Ιουνίου 2012, όταν όλοι όσοι είχαν λεφτά στις ελληνικές τράπεζες έτρεχαν να τα σηκώσουν για να τα βγάλουν έξω ή να τα κρύψουν σε μπαούλα και η Ελλάδα κατέρρεε σε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, όπου τα γεγονότα στην Αργεντινή του 2000 θα έμοιαζαν με ταξίδι στον παράδεισο, 3 μεταφορικά πολεμικά αεροπλάνα C-130 έφτασαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, μεταφέροντας χαρτονομίσματα των 50 και 100 ευρώ από Ιταλία και Αυστρία, για να υπάρχουν το επόμενο πρωί χρήματα στα τραπεζικά ΑΤΜ και να μην καταρρεύσει πλήρως η ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφερόμενος στο βιβλίο της τράπεζας, είπε χθες, ότι τα τελευταία χρόνια η ΤτΕ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ιστορικά πρωτόγνωρες συνθήκες και η ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ που βρέθηκε η Ελλάδα ένα μέτρο πριν, θα άνοιγε τις πύλες της κόλασης. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες τις ημέρες εκείνες του Ιουνίου 2012 είχαν στεγνώσει από μετρητά και κάθε πρωί έφευγαν από το νομισματοκοπείο 70 φορτηγά γεμάτα χαρτονομίσματα, τα οποία μοίραζαν στις τράπεζες όλης της χώρας.

Στο βιβλίο της Τράπεζας της Ελλάδος περιγράφεται με συγκεκριμένα στοιχεία τι θα σήμαινε για τη χώρα η στάση πληρωμών και η επιστροφή στη δραχμή και κατά συνέπεια η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη. Το άμεσο επακόλουθο θα ήταν ένα πλήρες χάος στη χώρα, και ένα ξέσπασμα μίας κοινωνικής αναταραχής χωρίς όρια, όπου θα υπήρχαν και δεκάδες νεκροί, καθώς θα επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας στην ελληνική κοινωνία.