ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ave τρόικα

Ave τρόικα

Μας έρχονται με άγριες διαθέσεις οι τρεις χαρτογιακάδες της τρόικα. Κομμένα τα γελάκια, οι ρεβεράντζες και η γνωστή «πολιτική με τα σουβλάκια» του Στουρνάρα.


Τώρα έρχονται με τα τεφτέρια τους, τους υπολογιστές τους και τις οδηγίες από Νέα Υόρκη, Βερολίνο και Βρυξέλλες, για ένα αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά μας.

Ωραία τα λόγια περί εξόδου από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, περί εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και αύξηση του πλεονάσματος.

Οι αριθμοί άλλα λένε. Τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία, που αγκομαχάνε να πληρώσουν τις συντάξεις, άλλα λένε. Οι τράπεζες που βουλιάζουν στα κόκκινα δάνεια, άλλα λένε. Τα λεφτά που δεν υπάρχουν να πληρωθούν οι ένστολοι, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου, άλλα λένε.

Αυτά δεν τα γράφω ούτε από μία καταστροφολαγνεία, ούτε από μία διάθεση λαϊκισμού και αντιπολίτευσης. Τα γράφω με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, γιατί δεν μου αρέσει να με παραμυθιάζουν.

Όχι λοιπόν, δεν μπορούμε να διώξουμε το ΔΝΤ από τη χώρα μας. Όχι, δεν μπορούμε να βγούμε κανονικά στις αγορές για δάνεια (αλλά μόνο αποσπασματικά και για επικοινωνιακούς λόγους). Όχι, δεν υπάρξει success story. Η ανηφόρα ακόμα είναι μεγάλη και ας σταματήσουν πια όλοι τους να μας μιλάνε για πράσινα άλογα.