ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ένα «κλικ» πριν τη συμφωνία και με ψηλά το κεφάλι

Ένα «κλικ» πριν τη συμφωνία και με ψηλά το κεφάλι

Χωρίς παραβίαση των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης και χωρίς μέτρα πρόσθετης οδύνης και δυστυχίας για τους Έλληνες, με μοναδική προοπτική την άμεση αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αλλά και τη δημιουργία βάσιμων προϋποθέσεων για ανάπτυξη και πάταξη της ανεργίας, (όπως μου είπαν πριν λίγη ώρα αξιόπιστες δημοσιογραφικές και πολιτικές πηγές από τις Βρυξέλλες) βρισκόμαστε ένα «κλικ» πριν την οριστική συμφωνία με τους θεσμούς.

Η συμφωνία βέβαια δεν έχει γίνει για όλα τα θέματα, αλλά σε ορισμένα βασικά που θα ανοίξουν τις πόρτες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, για να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Είμαστε ήδη στο 90% μιας έντιμης συμφωνίας και θα κάνουμε τα επόμενα βήματα μέχρι το Σαββατοκύριακο» μου έλεγε πριν λίγη ώρα ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Έχει γίνει ήδη αποδεκτή από τους θεσμούς η λίστα των άμεσων ιδιωτικοποιήσεων που προτείνει η κυβέρνηση και περιλαμβάνονται σε αυτήν αεροδρόμια, λιμάνια, εγκαταλειμμένες τουριστικές μονάδες και άλλα.

Υπάρχει αποδοχή από τους θεσμούς μη κατάργησης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και καθορισμός του ύψους και του τρόπου είσπραξης του ΦΠΑ.

Υπάρχει επίσης πλήρης αποδοχή του ελληνικού σχεδίου για φοροεισπρακτικά μέτρα που αφορούν κυρίως τα μεσαία και ανώτερα στρώματα.

Υπάρχει μια καταρχήν αποδοχή του σχεδίου για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας με την υπόδειξη των 24 πηγών χρηματοδότησης των Ταμείων, όπως αποκάλυψε χθες το Newsbomb.

Γεγονός που απομακρύνει εντελώς την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και των επιδομάτων.

Γίνεται ακόμη μια σκληρή μάχη για τα εργασιακά όπου η κυβέρνηση δε συζητάει καν την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων από τις επιχειρήσεις.

Και ενώ βρισκόμαστε στο «παρά ένα» της συμφωνίας και είναι φανερό ότι μέχρι την Κυριακή 10 Μαΐου, μπορεί να υπάρξει 100% συμφωνία, αυτό το κρύβουν κυρίως ΔΝΤ και ΕΚΤ, γιατί θέλουν και την τελευταία σταγόνα των παραχωρήσεων από την Ελλάδα, μέχρι και την ύστατη στιγμή των διαπραγματεύσεων.

Και αυτό οφείλεται κυρίως στη σύγκρουση γιγάντων (ΔΝΤ, Κομισιόν) για το ελληνικό πρόβλημα.

Σχετικές ειδήσεις